Шофьорският изпит - на таблет

ПУБЛИКУВАНО НА: 03 юни 2014
Шофьорският изпит - на таблет image

Електронна система при шофьорските изпити. От днес влизат в сила промените в организацията и провеждането на изпитите за кандидат-шофьори.

В понеделник сутрин Аделина разбира, че изпитът й за шофьор ще е по-различен. Вместо на хартия, изпитващият ще нанася в таблет грешките на пътя. После устройството ще сметне има ли право момичето на книжка.

Аделина е първата явила се и то успешно. Изпитът за следващите кандидати обаче не минава толкова бързо.

„Първи впечатления - положителни. С леки трудности относно влизане в системата. Таблетът, падна батерията и трябваше да го презареждаме. Но това беше за 15 минути”, обяснява Марий Маринов, преподавател.

Всъщност промените в провеждането на изпита засягат повече преподавателите, отколкото курсистите. Новата система въвежда и електронен жребий. Той определя кой изпитващ в кой от центровете да изпитва, посочва bTV.

Премахва се и попълването на документация на хартия. Най-голямата промяна обаче и за курсистите, и за преподавателите, е таблетът.

„Веднага след изпита кандидатът може да иде в центъра и да си види записа, за да види какви грешки е направил”, коментира Славка Андреева, ИА Автомобилна администрация.

Записът, който е направен от камерите в колата, ще се пази три месеца. Аделина разбра, че има право на това, часове след като стана шофьор. „Интересно ми е доста, искам да видя как изглеждам. Аз бях толкова притеснена, че реално не го помня”, казва тя.

Друга промяна обещава да се прекрати практиката по средата на вече започнат курс да бъдат добавяни нови кандидати.   

Източник: Insurance.bg