До месец влиза в сила закон за катастрофичния пул

ПУБЛИКУВАНО НА: 05 февруари 2015
До месец влиза в сила закон за катастрофичния пул image

Според информация от в. „Стандарт“, законът за катастрофичния пул, който се обсъжда от няколко години у нас, може скоро да стане факт.

Очаква се документът, който се подготвя от финансовото ведомство да е готов до седмица и да се пусне за обществено обсъждане. След 14-дневния предвиден срок, законът ще бъде внесен в Министерския съвет.

Основната идея е частната собственост да се финансира с помощта на този пул, а комисията за бедствията и аварии да плаща с парите от бюджета само за публичните сгради. Обезщетенията пък за пострадалите сгради ще са свързани с данъчната оценка на имота.

Според готвения от финансовото ведомство документ и по информация от експерти, не е записано, че всички сгради ще подлежат на задължителна застраховка.

В Румъния функционира т.нар. катастрофичен пул, подобен инструмент има и в Турция, където около 30% от имотите са застраховани.

Индивидуалната застраховка се различава от катастрофичния пул. Пулът представлява фонд, насочен към покриване на щетите от природни катаклизми, нанесли щети върху голям брой субекти.

Законът за катастрофичния пул бе заложен като идея още в предизборната програма на ГЕРБ.

Източник: profit.bg