Едни от най-странните сгради по света

ПУБЛИКУВАНО НА: 15 октомври 2013
Едни от най-странните сгради по света image

Днес ще ви представим едни от най-причудливите сгради по света, открояващи се с необичайна форма и амбициозен дизайн.

Изкривената къща, Полша Krzywy Domek 

Изкривената къща представлява сграда с неправилна форма в центъра на град Сопот в Полша. Построена през 2004 г., тя заема площ от около 4000 кв. м и е част от търговски център Rezydent. Архитектурата на Krzywy Domek е взаимствана от картините на известния полски художник и илюстратор Jan Marcin Szanger и неговия шведски колега – художникът Per Dahlberg.

Самата сграда е проектирана така, че да изглежда като част от архитектурата на околните здания, но същевременно с това да създава впечатлението, че е започнала да се топи. С необикновения си вид въпросната постройка бързо се превръща в една от най – големите забележителности в града и най-сниманата сграда в Полша. Изкривената къща е популярна сред туристите не само с интересния си вид, но и със своите ресторанти, барове и магазини.

Каменната къща, Португалия

Каменната къща, която е построена е през 1974 година и се намира в планината Фафе, в северната част на Португалия, поразително много напомня на дома на семейство Флинстоун. Причудливата къща е изградена между четири огромни камъка, съединени с бетонова смес.

Праисторическият дизайн на дома ежегодно привлича хиляди туристи и превръща постройката в една от най-странните сгради в света.

"Танцуващата къща", Чехия

"Танцуващата къща", известна още с името "Фред и Джинджър", се намира в Прага, Чехия и представлява невероятен шедьовър на архитектурата, отличаващ се със специфичен чар. Прякорът на зданието идва от специфичната му линия, която напомня танцуваща двойка – в този случай известните Джинджър Роджърс и Фред Астер.
Сградата е построена през периода 1992-1996 от архитектите Франк Гери и Владимир Милунич. Модерният й силует видимо контрастира с историческите забележителности на града, а самите автори определят стила на постройката като "нов Барок".

Музей на съвременното изкуство, Бразилия

Музеят на съвременното изкуство в Нитерой, щата Рио де Жанейро, е една от най-известните и значими забележителности на града. Музеят изглежда така, сякаш е пренесен тук от друга планета. Всъщност сградата е дело на Оскар Нимайер и Бруно Контарини и е построена през 1996 г.

Ла Педрера, Испания

Тази сграда, известна още като Каса Мила, е построена в периода 1906–1912 г. в Барселона, Испания. Постройката е била специално създадена за една женена двойка от архитекта Антони Гауди.
Шестетажната жилищна сграда няма нито един прав ъгъл отвън или отвътре и удивително много прилича на къс скала, оформен от водните струи. Сравняват я и с бурно море, а според критиците тя е пластичното въплъщение на многообразието в природата, пред което се прекланял Гауди.