Истории, които ще ви върнат вярата в човека

ПУБЛИКУВАНО НА: 10 септември 2013
Истории, които ще ви върнат вярата в човека image

В този свят на войни, митинги и политически преврати е много важно да останем хора и да знаем как да се справим в трудните минути. Да направиш добро съвсем не е трудно, но мнозина просто си дават вид, че не забелязват злото около себе си, макар и чудесно да знаят как биха могли да помогнат. И най-дребната добра постъпка носи повече любов и радост от всички богатства на света.

Именно такива истории често остават извън фокуса на общественото внимание и често се забравят. Точно те обаче ни позволяват отново да повярваме в Човека, в широтата на душата му и топлотата на неговото сърце.

Порталът AdMe.ru събра няколко такива истории, показващи, че светът още е пълен с любов и доброта. На първо място сред тях е българският дядо Добри. 

99-годишният дядо Добри от българското село Байлово ходи, облечен в домашно тъкани дрехи и древни кожени цървули. Той често стои пред църквата „Александър Невски” в София. Всеки ден става рано и изминава пеша десетте километра от селото си до столицата. През 2010 г., по време на снимките на документален филм за „Александър Невски”, журналист от българска телевизия направил шокиращо откритие в архивите на църквата – най-щедрото частно дарение, получено някога от нея – 40 000 евро – е било направено от стария бедняк.

Светецът не се докосва и до стотинка от парите, които му дават милостивите хора. Той живее от своята пенсия от 100 евро на месец и от непарични подаяния под формата на плодове и хляб. Дядо Добри помага и на много други. Той например плати сметките на дом за сираци, оказал се в опасност да остане без ток и вода. Помага и на бездомниците. За всички добри дела на дядо Добри обаче ние никога няма да узнаем, защото той никога не говори за тях.

Музиката е светлина

По време на концерт на група KoЯn в Москва, зрителите неочаквано вдигнали на ръце инвалидна количка с младо момче в нея и я отнесли по-близо до сцената, за да може младежът по-добре да вижда любимите си музиканти.

Супергерои

Работници от компания за чистене на прозорци от Мемфис, САЩ, решили да организират малък празник в детската болница „Льо Боньор”. Когато дошло време да измият прозорците й, те се облекли в костюми на супергерои – Спайдърмен, Батман и Капитан Америка. По думите на свидетели децата просто ликували от възторг, когато Спайдърмен им махнал с ръка иззад прозореца.

Според специалистите такава терапия е безкрайно полезна за децата, защото за тях е много важно да забравят за болестите си и да прехвърлят мислите си на нещо по-интересно и позитивно.

Героична постъпка

Този пожарникар току-що е изнесъл котенце от горяща къща, рискувайки собствения си живот. Той му слага кислородна маска, за да му помогне да диша нормално.

Добрият полицай

Нюйоркският полицай Лари Депримо дежурял на Таймс скуеър, когато изведнъж видял възрастен бездомник, който седял на тротоара пред магазин за обувки. Той поговорил с него, разбрал кой номер обувки носи, след което влязъл в магазина и се върнал с нови зимни ботуши и чорапи и помогнал на бедняка да ги обуе. Всичко това се случило пред очите на служителка от местното шерифство. Тя незабелязано заснела сцената с камерата на мобилния си телефон. Полицаят не знаел, че го наблюдават и снимат. Той просто помогнал на бездомника и се върнал към дежурството си. Служителката изпратила клипа с описание на видяното до департамента на нюйоркската полиция. Ръководителите й установили самоличността на полицая и сложили снимката му в страницата си във Фейсбук.

Риск

Тези норвежки младежи просто се разхождали по брега, когато изведнъж чули странни звуци. Оказало се, че във водата е паднало агънце. Като се хващали за скалите и се държали за ръце, двамата рискували собствения си живот, за да спасят бедното същество.

Твоите 5 минути слава са цял един живот за някой друг

Тази година абитуриентите от гимназия в сръбския град Пирот решиха да се откажат от скъпите рокли и костюми за бала си и вместо това дадоха спестените пари на нуждаещи се. В хода на акцията учениците и преподавателите събрали 310 000 динара, които били предадени на три семейства с тежко болни деца. След бала абитуриентите се разходиха из града, облечени в тениски с надпис: „Твоите 5 минути слава са цял един живот за някой друг”.

 

Източник: manager.bg