Най-опасно е по малките пътища, а не на магистралите

ПУБЛИКУВАНО НА: 17 юни 2014
Най-опасно е по малките пътища, а не на магистралите image

Има ли проблем за българите, ако карат в Гърция само с малките талони? Защо има бум на тежки катастрофи и кои са основните причини за тях? Вестник "Стандарт" потърси отговорите от Бойко Рановски, началник на сектор в "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция".

- Г-н Рановски, настана истерия около глобите, които заплашват в чужбина, и по-конкретно в Гърция, българските шофьори заради липсата на т. нар. голям талон на автомобилите. Каква е истината?

  - Досега, въпреки всички информации по медиите, никой не показа фиш, че е глобен заради липсата на първа част на регистрационния талон - да видим по кой член, по кой закон. При нас информацията дойде от Българската асоциация за лизинг. Те уведомиха 3 министерства, че превозвачи се оплакват от санкциониране в Гърция. Основно става въпрос за товарни автомобили.

Дори и застрахователите да предоставят големия талон на фирмата лизингополучател, те пък едва ли ще го дадат на шофьорите. Защото, ако откраднат автомобила и в него е талонът, застрахователите изплащат много малка част от обезщетението. Ще им изплатят само процент от каското, защото с талон в колата става много по-лесно реализирането на откраднатия автомобил.

- Вярно ли е, че евродирективата за големия талон е приета още през 2011 г., но досега не са правени проверки?

- Не, мисля, че директивата е още от 1999 г., тя касае издаването на регистрацията на МПС в държавите от ЕС. Ние я спазваме от 2007 г., образецът на талона ни е от 2003 г. Досега не сме имали проблеми. Подозирам, че става дума за директива за крайпътните проверки, която действа от миналата година. Там се регламентира какви проверки да се правят и на какво да се набляга - на общото тегло на превозното средство, на натоварване на осите и др.

Като го провериш на пътя за претоварване, трябва да има с какво да сравниш данните за нетното тегло на камиона. И затова им трябва големия талон, където тези данни са записани. Вероятно оттам тръгват промените, според които трябва да показват първа част на талона.

Но става дума изключително за товарните автомобили, леките не би трябвало въобще да са засегнати от тези изисквания. Има официална нота във Външно министерство от гръцка страна, че според отговора изискването не касае леките автомобили.

- Как може да се реши този проблем, дори той да е само за товарните автомобили?

- Водени са вече разговори с гръцките власти, имаме уверението, че ако добавим във втората част на талона допълнителни данни, няма да се изисква големия талон. Тези промени ги готвим от повече от месец, защото изтича срокът на обществена поръчка за доставка на бланките.

Има едно-единствено изискване, което не бяхме спазили досега - да се изписва в талона "свидетелство за регистрация" на всички езици в Евросъюза. Заради проблема с гърците ще удовлетворим и това искане - да вкараме всички данни, необходими за контрол на пътя, в малкия талон.

- Проектът е новият малък талон да се сгъва, така ли е? Откога ще започне подмяната?

- Ще бъде същият формат, но ще се сгъва двойно. Сегашният договор за доставка на бланки е до октомври, дотогава трябва да се проведе поръчка, след сключване на договора има месец за технологична доставка.

Най-рано го виждам процесът да започне в началото на януари. Но пак няма да има кампанийна подмяна - всеки, който дойде за някаква услуга, ще получава новите талони.

- Казвате, че с кашони идват български регистрационни табели от чужбина заради наказания на наши шофьори? За какво глобяват най-често в Гърция?

- Най-много са свалените за нарушения табели от Австрия и Гърция. В Австрия най-често ни глобяват за техническа неизправност - теч на масло, лош външен вид, счупено предно стъкло. В Гърция пък най-честите нарушения са за липсата на гражданска отговорност.

- Казвате, че основният проблем са високите скорости. Какво може още да се направи?

- Искаме да въведем бързо промяната в закона и да можем да глобяваме с електронни фишове. Ще наситим отново в летния сезон с полиция уязвимите пътни участъци. Но това къде ще стане катастрофа никой не може да каже. Факт е, че през тази година има отново увеличение на смъртните случаи на пътя и причина е основно високата скорост и чувството за безнаказаност.

Още преди да излезе решението на Върховния административен съд, с което се отменяха мобилните камери, хората се успокоиха, че вече няма да бъдат снимани и да бъдат глобявани. Последните катастрофи обаче показват, че най-уязвими са не магистралите, а по-ниските категории пътища.

Трябва малко повече уважение към своя живот и този на останалите участници в движението.

- Ако трябва да отправите призив към шофьорите, какъв ще бъде той?

- В летните месеци, когато всички тръгват да пътуват, ще призова да бъдат по-разумни, по-търпеливи. На много места по главните пътища има ремонтни дейности, да бъдат внимателни и да не тръгват да изпреварват рисково и без видимост. Високата скорост и рисковите изпреварвания са основните "убийци" на пътя.

- Таблетите в ръцете на катаджиите изиграха ли някаква роля?

- Да, първоначално те се тестват на територията на Пловдив и Плевен. С тях всеки началник може да види къде са подчинените им и какво вършат. Може да се контролира движението на постовете и бързата им дислокация. След малки корекции в софтуера ще бъдат наложени в цялата страна, но не мога да се ангажирам със срок.

Източник: Insurance.bg