Нова технология сваля цените на автомобилните застраховки

ПУБЛИКУВАНО НА: 18 юли 2013
Нова технология сваля цените на автомобилните застраховки image

Въвеждането на технологията PAYD (Pay-as-you-drive - „плащай, докато караш“), набира все по-голяма скорост в световното застраховане. Възможността за сключване на договор за „умно застраховане“ в момента се превръща в една от основните тенденции за развитие на застрахователния пазар както в САЩ, така и в Европа, коментират застрахователни експерти, цитирани от forinsurer.

В Европа например, където застрахователната телематика се прилага отдавна като направление в застраховането, бизнес моделът PAYD позволява съществено поевтиняване на автозастраховката „Каско“ и същевременно опростява и ускорява разрешаването на спорните въпроси при настъпването на пътен инцидент, коментират от insmarket.bg.

Според европейските специалисти внедряването на системата PAYD влияе изключително положително не само върху компаниите, но и върху самите клиенти, които стават по-внимателни и отговорни на пътя.

Не на последно място, благодарение на нововъведението намаляват и случаите на застрахователни измами.

Под „умно застраховане“ се разбира предоставянето на отстъпки при застраховането на автомобила като комплимент за акуратното и безопасно управление от страна на водача, отбелязват представители на компанията М2М телематика. При този тип застраховане печелят и двете страни.

Шофьорът получава отстъпки, комплексна безопасност, повишаване на водаческата дисциплина и намаляване на катастрофите. За застрахователната компания ползите са намаляване опитите за застрахователни измами, опростяване при урегулирането на застрахователните случаи.

Източник: Insmarket.bg.