Оставката на Акерман свали цената на акциите на Zurich Insurance

ПУБЛИКУВАНО НА: 30 август 2013
Оставката на Акерман свали цената на акциите на Zurich Insurance image

Внезапната оставка на Йозеф Акерман като председател на Zurich Insurance Group AG няколко дни, след като финансовият директор на застрахователя бе намерен мъртъв в дома си, където се смята, че се е самоубил, свали цената на акциите на компанията и породи много въпроси у акционерите, пише Bloomberg.
Цената на акциите на швейцарския застраховател вчера падна с 2.5%, увеличавайки понижението си за последните три дни до 6%, с което бяха изтрити 2.2 млрд. швейцарски франка (2.36 млрд. долара) от пазарната капитализация на компанията от 26 август насам, когато главният й финансов директор Пиер Вотие бе намерен мъртъв в дома си.
Акерман, който е бив главен изпълнителен директор на Deutsche Bank AG, каза, че напуска поста си, след като членове на семейството на Вотие са го обвинили, че и той носи отговорност за смъртта му. Шестдесет и пет годишният Акерман не описа обвиненията, които нарече необосновани. “Акционерите на харесват неяснотата, която се породи,” казва Бен Коен, анализатор в Cannaccord Genuity в London. “Пазарът показа безпокойството си.
За компанията не е добре, че изгуби едновременно главния си финансов директор и председателя си.” Роденият в Швейцария Акерман се превърна в един от най-видните европейски финансисти по-време на прекараното десетилетие начело на Deutsche Bank, превръщайки я в една от водещите инвестиционни банки. Той стана председател на Zurich Insurance през миналата година, след като напусна Deutsche Bank.
Акерман е искал да внесе промени в застрахователя, който, според него, е изоставал от конкурентите си в някои сфери, пише швейцарското издание 20 Minuten. Председателят е поставял под натиск ръководството на компанията. Колеги и приятели на Вотие са споделили пред Bloomberg News, че самоубийството му е било изненадващо и че той е бил възприеман като компетентен финансов директор и като честен, старателен и здраво работещ човек.
Начинът, по който Акерман напусна компанията, заплашва да хвърли сянка върху кариерата му, която е имала своите възходи и падения. Той е заместник председател на Siemens AG и не е уведомил компанията за решението си да напусне Zurich Insurance, преди да го обяви.
Ако се появят факти, които показват, че той по някакъв начин е отговорен за смъртта на Вотие, като го е заплашвал, например, тогава този въпрос ще бъде обсъден от борда на директорите на Siemens, твърди източник от компанията. Акерман също така е в борда на директорите на Royal Dutch Shell Plc и Investor AB.

Източник: profit.bg