Внимавайте къде сключвате задължителната застраховка ГО

ПУБЛИКУВАНО НА: 10 октомври 2013
Внимавайте къде сключвате задължителната застраховка ГО image

Без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се движат 14% от регистрираните автомобили у нас, сочат последните актуални данни на Комисията за финансов надзор.
Къде сключваме своята застраховка Справка на Profit.bg сочи, че близо 70% от сключените полици у нас са в петте най-големи играча на пазара. Лидер в това отношение е Лев Инс с около 30% пазарен дял, следван от Бул Инс и Билстрад Виена Иншурънс Груп.
Сред топ 5 компаниите са още ДЗИ Общо застраховане и Армеец. Спрямо година по-рано брутните премийни приходи на застрахователите отчитат ръст от 9 на сто. Застрахователните брокери – основен фактор на пазара Последните данни за застрахователните брокери от КФН са от 2012 г., въпреки че вече навлизаме в четвърто тримесечие на 2013 г.
Според Николай Здравков, председател на управителния съвет на Българската асоциация на застрахователните брокери и управляващ партньор в Ай енд Джи Иншурънс Брокерс, общо 239 млн. лв., или 46% от реализираните премийни приходи по „Гражданска отговорност“ за миналата година са дело на брокерите.
Броят на застрахованите автомобили средногодишно е 2.855 млн. броя, от които 1.313 млн. са минали именно през застрахователните брокери. За какво да внимаваме За да може една компания да Ви предложи валидна „Гражданска отговорност“ трябва да притежава лиценз. Некоректните компании на пазара се множат, главно поради задължителния характер на този вид застраховка, както и факта, че все по-голяма част от населението у нас започва да разбира нуждата си от застраховки – независимо дали говорим за такива, свързани с автомобил, имущество, природни бедствия или живот.

Източник: profit.bg