Защо е важно да имате застраховка живот

ПУБЛИКУВАНО НА: 03 декември 2015
Защо е важно да имате застраховка живот image

Застраховката "Живот" може да се окаже най-важният финансов инструмент, който имате. В центъра му стоят способността ви за дългосрочно мислене и защитата и грижата за семейството ви.

Причините да имате застраховка "Живот" са няколко:

1. Покриване на КРЕДИТИ и дългове - определено най-лошото, което можете да оставите след смъртта си са кредити и дългове, които вашите роднини ще трябва да изплащат може би дълги години напред. Застраховката "Живот" може да се използва за изплащане на всякакви подобни дължими суми.

2. За образованието на децата/внуците - в живота на всеки човек децата и внуците му са най-важното нещо. Застраховката ви "Живот" може да покрие образованието им и така да им осигури добро бъдеще в случай на вашата смърт.

3. Заместване на вашия доход - след смъртта на съпруга или съпругата в едно семейство обикновено доходите и приходите на домакинството намаляват. Застраховката "Живот" може да предотврати това. Тя гарантира обезщетение на живия член на семейството и спомага за поддържане на нормалния стандарт на живот дълго след това.

4. Покриване на възникнали разходи - и не на последно място е хубаво да знаете, че застраховката покрива всички видове медицински разходи и разходите по погребение, които обикновено излизат солено на близките и роднините на покойника. Никой не обича да се изправя пред лицето на смъртта, но понякога е нужно да помислим и за това.

Кога можете да си направите застраховка "Живот"?

Отговорът е - по всяко време. Винаги, когато имате нужните средства и сте готов да предприемете тази крачка, можете да си направите застраховка "Живот". Много хора се страхуват да мислят за смъртта, но това е нещо, което може да се случи на всекиго и по всяко време. И затова е хубаво да помислим за близките си при един такъв възможен случай. Но не забравяйте, че часовникът не спира да тиктака и нямате време за губене.

Какви видове застраховка "Живот" има?

Различните компании предлагат различни плановете за животозастраховане. Поинтересувайте се какви са ползите и разходите, които ще имате при всяка една от тях и изберете най-подходящия за вас. Универсалните планове са за:

  • цял живот;
  • смърт в случай на злополука;
  • дарения;
  • универсално покритие;
  • ограничено плащане.

За каква сума да си направите застраховка "Живот"?

Щом решите да си направите застраховка "Живот", най-добре се свържете с опитен консултант, който ще ви помогне да изберете най-подходящото за вас решение, което да съответства на вашите индивидуални нужди и желания. Размерът на застраховката обикновено зависи от това какви са вашите цели. Ако нямате семейство, ще бъде достатъчно тя да покрие медицинските разходи и разходите по погребението ви. А ако сте създали семейство - помислете и за тяхното бъдеще и финансова сигурност, когато вече няма да могат да разчитат на вашите доходи.

Кого да изберете за бенефициент?

Бенефициентите са лицата, които ще получат сумата при настъпване на застрахователното събитие. Не е задължително това да бъдат хора от семейството, затова застрахователната полица допуска да посочите кой искат да бъде получателят, който трябва да плати разходите и задълженията ви, след като сте си отишли. Имате възможността да посочите за бенефициент както един определен човек, така и няколко души, попечител, благотворителна организация или др.

Можете ли да направите застраховка "Живот" за повече от един човек?

Повечето застрахователни компании предлагат планове за съвместни и групови застраховки, като най-честата практика са семейните застраховки. Всяка компания обаче има различни изисквания за тези варианти. Поинтересувайте се и изберете най-подходящия за вас.

В България застраховката „Живот“ не е честа практика. Обикновено си правим такава само когато това се изисква от нас, обикновено при ипотечни кредити. Тъкмо заради това все по-често чуваме застрахователите да казват, че поставяме автомобила или имота си пред здравето. Звучи страшно. Застраховката "Живот" показва мисъл и загриженост за вашите роднини в един тежък за тях в емоционално и във финансово отношение момент. Погрижете се поне второто притеснение да отсъства.