10% отстъпка от цената на „Гражданска”

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 октомври 2013
10% отстъпка от цената на „Гражданска” image

С между 5% и 10% по-евтино ще могат да купят шофьорите задължителната застраховка „Гражданска отговорност” от следващия месец, съобщиха застрахователи пред „Монитор”.
В края на годината традиционно повече хора сменят задължителната полица, а в борбата за клиенти застрахователните дружества пускат по-изгодни оферти. В момента цената на „Гражданска отговорност” за автомобили с обем на двигателя до 1700 кубика е между 180 лв. и 200 лв.
Това на практика означава, че ако клиентите проучат пазара, може да намерят оферти, по-ниски с около 20 лв. По-изгодните цени обаче ще важат само в рамките на кампанията по подновяване на полиците и само за някои компании.
Въпреки това очакванията на застрахователите са, че като цяло няма да има съществени промени или ще има леко поскъпване в рамките на 10-10 лв. „През последните от 3 до 5 години цената на полицата върви нагоре", коментира Николай Генчев от Асоциацията на българските застрахователи. Той обясни, че това се дължи на повишените лимити по застраховката и на увеличаващите се щети. Заради конкуренцията на пазара обаче не се очакват съществени промени в цената на „Гражданска отговорност” до края на годината.
Според Коста Чолаков, който е изпълнителен директор на водеща застрахователна компания, също не се очакват значителни промени. Генчев обясни още, че застрахователите все по-тясно сегментират пазара и вдигат цените само за определени групи водачи. Например такъв е случаят със собствениците на над 4 превозни средства. За тях цената на „Гражданска отговорност” е с 500% по-висока, става ясно от офертите на дружествата, публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).
Още през лятото някои застрахователни компании пък повишиха цените за шофьорите от Видин, Силистра и Русе. Това се дължи на проблемите с т. нар. румънски застраховки, обясниха от бранша. Традиционно в тези градове полицата струва повече, защото коли с български регистрационни номера и застраховани у нас масово се карат от водачи в Румъния. Така рискът е по-голям, а и при инциденти обезщетенията са по-солени.
Младите шофьори също плащат по-солено за „Гражданска отговорност”. Например в някои компании водачите до 25 години трябва да платят около 520 лв. за полицата. Това важи за автомобили с обем на двигателя между 1600 и 1800 кубика. Цената на застраховката може да достигне дори 780 лв., ако става въпрос за мощни джипове с обем на двигателя над 2500 кубика. Други застрахователи повишават цената със 100% за водачи до 30 години.
Някои компании пък продават застраховката с надценка от 25 на сто за шофьори, които карат колата си по-малко от година. Често цената скача и ако водачът е причинил пътнотранспортно произшествие през последните 3 години. За сметка на това обаче съвестните водачи могат да ползват отстъпки.

Източник: profit.bg

Виж още:
Колко струва застраховка гражданска отговорност
Изчисляване на застраховка каско
Каско за мотор
Застраховки на сгради и имущество
Цени на застраховки при пътуване в чужбина