200 лв. такса „спокойствие” в ДАИ

ПУБЛИКУВАНО НА: 16 август 2013
200 лв. такса „спокойствие” в ДАИ image

Инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ДАИ) са рекетирали собственици на пунктове за технически прегледи и транспортни фирми с такса „спокойствие”, пише в. "Монитор".

Държавните служители прибирали по 2,50 лева от всеки автомобил, минал технически преглед. 200 лева на камион била тарифата за компаниите, занимаващи се с превоз на товари. В случай че парите не бъдат дадени, някои инспектори плашели с отнемане на лицензи.
    
„Мога да ви смачкам, нали знаете, че има сериозни хора зад мен - е една от репликите, с която са сплашвани дребни бизнесмени. Някои, на които им писвало да ги рекетират, са подавали сигнали преди години, но до реални последици не се е стигало, разказаха пред „Монитор” запознати със схемите в ДАИ.
    
Във вторник при акция на МВР и агенти от ДАНС бяха задържани 12 служители от „Автомобилна администрация” заедно с шефа й Валентин Божков. Той обаче се сдоби единствено с обвинение за неумишлена безстопанственост за периода 2012-2013 г. и беше освободен с най-леката мярка за неотклонение „подписка”. Със същата мярка са пуснати и още петима от чиновниците, които се сдобиха с обвинения. Засега Божков не може да бъде свързан с корупционните схеми, за които се твърди, че съществуват от години в „Автомобилна администрация”, въпреки че в транспортния бранш някои неофициално го наричат "момчето с лицензите".
    
Пред „Монитор” бизнесмени, пожелали анонимност, признаха, че рекетът над тях не е спирал от години, въпреки че новото ръководство на агенцията дошло с идеята да се бори с корупцията. Хора от транспортния бранш твърдят още, че над фирмите, които са плащали, е имало чадър, докато конкурентите им били проверявани приоритетно.
    
Собствениците на пунктове за технически прегледи били съгласни с „таксата”, когато тя била в рамките на допустимите граници. Срещу нея прегледите се правели фиктивно, без изобщо да се проверява дали автомобилът наистина е с изрядни спирачки например.
    
„Прекарвал съм кола, която не само не е влизала в халето за прегледи, но и беше с изтекла застраховка „Гражданска отговорност”. Това се случи преди 3 години в един от пунктовете в София. Разликата сега е, че колата вече трябва да мине халето заради наличие на камери, но реално пак не се проверява техническото й състояние”, разказа таксиметров шофьор пред „Монитор”.
    
Шефовете на пунктове обаче не искали да се оплакват пред полицаи и дори отричали, че дават пари, защото реално не им пречели на бизнеса. Някои от началниците на ДАИ в страната твърдели, че тарифите им се спускат „отгоре”. В провинцията, когато бизнесмените започнат да се дърпат с плащането на таксата, идвали инспекторите от съседен град и ги проверявали.

Източник: novini.bg