6 навика, които доказано ни правят щастливи

ПУБЛИКУВАНО НА: 05 февруари 2016
6 навика, които доказано ни правят щастливи image

1. Обадете се на майка си

Звукът на нейния глас може да смекчи стреса и да ви зареди с хормона окситоцин. Той е специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, който успокоява мозъка и създава чувство на щастие и удовлетвореност.До този извод стигат учени, които правят експеримент с група момичета. Поставят ги под голямо напрежение, а след това ги оставят да се обадят на майките си. Накрая момичетата, които успяват да се свържат по телефона, се чувстват също толкова добре, като други, които са могли да прегърнат свой близък човек.

2. Кажете му, ако някой ви ядосва

Вмeсто да бъдете пасивно агресивни към вашата половинка и да се оплаквате постоянно от нея на всеки, готов да ви слуша, се обърнете към любимия човек и му кажете: “Скъпи, писна ми всеки път аз да оправям леглото сутрин. Когато ти станеш след мен, е логично ти да го оправиш, така че би ли го направил?” Изразяването на глас на оплакванията към човека, към когото са насочени, е част от пътя да сте по-щастливи, гласи проучване, публикувано в “Журналът на социалната психология”.

3. Направете десктопа на компютъра си или фона на телефона си зелен

Това е най-спокойният цвят за човешкото око и всъщност има голяма лечебна сила. Зеленото понижава кръвното налягане, успокоява нервната система и ума, стимулира творческия процес. Той е цветът на волята за оцеляване и инстинкта за самосъхранение и често се свързва с безопасност. Ето защо често се използва в рекламата на лекарства и медицински продукти.

Зеленият цвят се свързва с чувството на щастие, спокойствие, мир и вълнение. Направете десктопа си зелен - не само ще сте по-усмихнати, а и ще сте по-спокойни, докато работите, което е научно доказано.

4. Кажете “благодаря”

Миналата година трима американски психолози – Джеймс А. Робъртс, Джо-Ан Тзанг и Крис Манолис, правят изследване, в което вземат участие 246 души. Данните им сочат, че стремежът към материално благосъстояние може да направи хората нещастни, а благодарността е начин да се смекчи до голяма степен този негативен ефект. Така че не забравяйте да изричате не само на себе си, но и на глас вълшебната дума. Благодарете на колегите си, че са свършили добра работа, на приятелите си, че са намерили време да се видите, и на човека до себе си за хубавата вечеря, която е направил вместо вас.

5. Купете си преживяване вместо предмет

Няма нищо лошо в подновяването на гардероба, но според учените то няма да ви направи толкова щастливи, колкото ако похарчите същите пари за билет за концерт или за пътешествие. Цели четири проучвания доказват, че хората извличат много повече щастие от самото очакване на приключение. То доставя много по-голямо удоволствие от вълнение, отколкото ако чакаме да заредят магазина с чифт обувки или рокля, която сме си харесали. По същия начин се чувстваме, ако си купим стока, от която очакваме да преживеем нещо ново – като книга, музика, билет за кино. Идеалната покупка, от която ще се почувствате щастливи на момента, винаги е свързана с истинските ви интереси и ценности.

6. Мислете бързо

Имали сте тежък ден? Не се опитвайте да си представяте, че сте щастливи, а само мислете бързо – кой беше учителят ви в основното училище, с кого седяхте на един чин в гимназията, до колко часа бяхте на абитуриентския си бал? Ново проуване показва, че усиленото мислесе подобрява настроението. В шест експеримента учени от Харвард и Принстън карат участниците в изследването да дадат идеи за решаване на проблеми колкото се може повече в рамките на 10 минути, да четат на десктопа си различния решения и да гледат видеоклип, който се върти бързо. Други участници вършат всичко това за много по-дълго време. Резултатите показват, че мисленето бързо кара хората да бъдат по-креативни и в по-добро настроение.