300 лв. глоба за стара винетка, режат стъкла заради скъпите стикери

ПУБЛИКУВАНО НА: 02 февруари 2016
300 лв. глоба за стара винетка, режат стъкла заради скъпите стикери image

От 1 февруари са валидни солени глоби и акт, ако сте с изтекла винетка - 300 лева за лек автомобил и 3000 за тежкотоварен. Започнаха кражби на нови винетки. Шофьорите трябва да са с новата годишна винетка, която за лек автомобил е 97 лева, месечната е 30 лева, а седмичната - 15.

По данни на пътната агенция от 2012-та година три години подред продажбите на винетки спадат.С по-високите цени обаче прогнозите са за 73 милиона лева повече приходи. Експерти съветват да се съхранява касовия бон и останалата част от залепената винетка. Само така може да се  докаже, че е платено за нея в случай на кражба.

Новите значително по-високи цени на винетките предизвикаха многократни протести в цялата страна. Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната. Те също така призоваха да се затегне контрола върху разходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също може да даде допълнително постъпления.

Съвети

Пазете касовия си бон и останалата част от залепената винетка. Само така ще докажете, че сте платили за нея, ако ви я откраднат. Не липсват и такива случаи, предава БНТ. Иновативни крадци във Варна задигнаха чужд стикер като изрязаха предното стъкло на автомобилапо контура на винетката.