Шест съвета за правилен избор на застрахователна компания

ПУБЛИКУВАНО НА: 31 януари 2016
Шест съвета за правилен избор на застрахователна компания image

Изборът на правилна застрахователна компания не е лесна задача, особено като имаме предвид финансовите кризи, завладели Европа през последните години. В България има много дружества с примамливи оферти, така че изборът ви се превръща в едно истинско предизвикателство. Затова ще ви дадем няколко съвета, които да имате предвид и които ще ви помогнат да вземете мъдро решение:

1. Лицензиране

Не всяка фирма е лицензирала дейността си във всяка държава. Проверете внимателно дали компанията, на която сте се спрели, има лиценз за дейността си, така че при нужда да може да изпълни договорните отношения, които сте сключили с нея.

2. Цени

Пазарът е наводнен от всякакви застрахователни компании, които със зъби и нокти се конкурират помежду си. А войната се води най-вече на фронта на предлаганите цени - при една по-обстойна проверка бихте се изненадали каква ценова разлика може да има между една и съща услуга на две различни компании например. Разлика обаче има и в това, което ще получите срещу своите пари. Затова четете внимателно какво ви предлагат преди да сключите какъвто и да било договор.

3. Финансова стабилност

Вие купувате застраховка, която очаквате да ви защити финансово и да ви осигури сигурност, мир и спокойствие. Затова изберете фирма, която е вероятно да бъде финансово стабилна в продължение на много години.

Това най-лесно може да направите с помощта на рейтинги от независими рейтингови агенции. Има няколко частни агенции, които провеждат финансови анализи на застрахователните компании, и техните доклади обикновено могат да бъдат достъпни онлайн, по телефона или чрез посещение на местния им офис.

Не забравяйте обаче, че рейтинга на една компания е само един от няколкото фактора, на които трябва да обърнете внимание преди покупката. Дори и дадено застрахователно дружество да не е с най-високата възможна оценка, но предлага услугите, които задоволяват вашите нужди, може би точно то е най-добрият ви избор.

4. Обслужване

Вашият застрахователна компания и нейните представители трябва да отговорят на въпросите ви и да могат да покриват вашите нужди лесно, бързо и ефективно. Никога не правете компромис с това. Можете да получите най-точна представа за обслужването, като разговаряте с хора, които вече са използвали услугите на дадената фирма или агент. Също така може да проверите в Националната база данни за евентуални жалби или претенции, които бивши клиенти може да са имали някога.

5. Сигурност

Вие трябва да се чувствате спокойно, сигурно и комфортно за вашата застрахователна покупка, независимо дали сте сключили сделката с местен агент, директно от фирмата или по интернет. Уверете се и че в близост до вас има офис и служители, към които да можете да се обърнете, когато това се наложи. Застрахователна компания I and G например има забележително присъствия на българския пазар и предлага отговорно обслужване на своите клиентите, в която и точка на страната да се намират те, благодарение на голямата си мрежа от офиси, които към момента наброяват повече от 140 на брой.

6. Размерът

Има ли значение размерът? И да, и не. Повечето от най-големите застрахователни компании са били в бизнеса в продължение на десетилетия, заради което са изпадали във всякакви ситуации, познават сложността на застрахователния бизнес и знаят как да управлява риска, да се справят с дългосрочните финансови задължения и да увеличат активите си. А тези неща определено могат да бъдат от голямо значение.

Но това не означава, че не трябва да помислите и за по-малки компании. Има стотици от малки до средни застрахователни компании, в които работят наистина добри специалисти, които ще се отнесат към вас и вашите нужди с разбиране и ще ви предложат най-добрите решения. Затова не се притеснявайте да проверите всяка една опция, която ви се струва подходяща. Защото както е казал народът - никога не знаеш от коя дупка ще изскочи заекът.

Накратко - правилната застрахователна компания за вас е тази, която ви осигурява подходящи препоръки, продукти и цени, предлага отлично обслужване, както и има финансовата възможност да изпълнява финансовите си задължения към вас и вашите бенефициенти, когато те станат изискуеми.