България водеща в най-мрачната класация – по брой жертви на пътя

ПУБЛИКУВАНО НА: 28 април 2017
България водеща в най-мрачната класация – по брой жертви на пътя image

България е с печален рекорд в Европейския съюз по брой загинали хора на пътя за 2016. година. През изминалата година по родните пътища живота си са загубили 703-ма души, а ранените при катастрофи са 10 000 по данни на МВР. В България на всеки 1 млн. души население по пътищата са загинали 99 според данните на ЕС. Това е най-високия брой от всички държави-членки. За сравнение, Швеция, чийто брой население е малко по голям от този на България, е с най-малко загинали при катастрофи – 27 души на 1 млн. население.

По пътищата на Европейския съюз миналата година са загубили живота си 25 500 души, което несъмнено звучи страшно, макар че все пак борят на жертвите е намалял с 600 спрямо 2015 година и с 6000 спрямо 2010г.

България е категоричен „победител“ в тази непрестижна класация.

Обезпокояващо е,че нямаме процентно намаляване на фаталните инциденти спрямо 2015 година, когато на 1млн. души загиналите са 98, отново стряскащо много.

Въпреки черната статистика от 2010г. до края на 2016г. техният брой е нямалял с 9%.

Няма как да не си зададем въпроса защо у нас има повече жертви, от колкото в другите страни членки на Европейския съюз.

Няма и конкретен отговор, но факт е, че в много от държавите съществуват редица от работещи системи за превенция на ПТП.  Една от тях се казва „Бонус Малус“ . Тя ще прави застраховката

„Гражданска отговорност“ по-скъпа за шофорите, причинили ПТП.В БЪлгария от години се водят опити за въвеждането и, но за сега без успех. Основният проблем е в предоставянето на данни за катастрофите на застрахователните дружества, които на практика не знаят, че даден шофьор е опасен, ако шредишните години не си е купувал задължителната полица от същата компания.

Друг проблем е, че самата застраховка се прави на колата, а причинилият катастрофа с нея може да бъде различен от  собственика.

Въвеждането на системи, които да следят за средната скорост на джижение е друга възможност за намаляване на инцидентите. В  ЕС тази практика е широко разпространена.

В България тази система я има само на едно място –АМ„Люлин“. За сега само там се съставят глоби за превишена средна скорост.

А вие направихте ли нужните застраховки на вас и вашия автомобил, за да пътувате спокойно?

Виж още:

Застраховка на сгради и имущество
Здравна застраховка за лечение в чужбина
Застраховка гражданска отговорност покритие