Честито шофьори! КАТ ви готви глоба уикенд

ПУБЛИКУВАНО НА: 26 март 2014
Честито шофьори! КАТ ви готви глоба уикенд image

Водачите на автомобили да плащат по-солени глоби за инцидент на пътя през почивните дни
Това е само едно от направените предложения по време на втората кръгла маса, посветена на изработването на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

„В някои държави - например в Австралия, глобите за нарушения по пътищата са по-високи от тези през делничните дни. Защо да не го въведем и у нас?! Ние „малтретираме”, грубо казано, товарния транспорт, като ограничаваме неговото движение, за да ни е по-удобно и комфортно да шофираме. В същото време обаче има шофьори, които си позволяват точно в тези дни да нарушават закона”, заяви Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите с безопасността на движението.

Колко по-високи ще са те обаче, все още не е ясно. Кесяков предлага също така двойно по-строги наказания при ПТП и за водачите със спътници в колата, пише "Монитор". През 2013 г. 163-ма пътници са убити при катастрофи, за които не са имали никаква вина. Най-често става дума за членове на семейството, които водачът на автомобила е превозвал. Това, според специалистите, е крайно безотговорно. Напоследък освен младите шофьори проблем на пътя създавали и възрастните – най-вече заради забавените си реакции и по-лоша оценка за ситуацията на пътя. „Всяко трето ПТП е на завой, явно шофьорите масово не могат да завиват”, коментира още Кесяков. Според него е наложително онези, които предизвикат такъв инцидент, да бъдат изпращани на опреснителен шофьорски курс.

Източник: sofiautre.bg