Да налеем...бира в резервоара

ПУБЛИКУВАНО НА: 20 юли 2015
Да налеем...бира в резервоара image

Новозеландският производител на бира DB Breweries и местната компания Gull Petroleum стартираха производството на бензин със съдържание на етанол, получен от отпадъците от произведена вече бира, съобщава изданието Wroom.

Добавянето на етилов спирт (етанол) в автомобилното гориво в различни пропорции е разпространено в много държави в цял свят. В някои от страните от ЕС се продава бензин с 5-процента етанол, а в САЩ се предлага биогориво Е85, в което съдържанието на спирт е 85%. Голяма част от автомобилите в Бразилия се движат на чист спирт, получен от преработката на захарна тръстика.

Етанолът може да се получи от всеки подходящ органичен отпадък, но в Нова Зеландия са решили да акцентират върху произхода на добавката. Пивоварната DB Breweries превръща останалите след приготвянето на бирата дрожби в етанол, а Gull Petroleum предлага бензин под марката DB Export Brewtroleum с октаново число 98 и 10-проценто съдържание на "бирен" спирт.

От петролната компания обявиха, че "бирения бензин" ще се предлага на всички нейни бензиностанции в Нова Зеландия. На първо време това ще бъде рекламна акция, тъй като продуктът все още се тества и от него са произведени само 300 000 литра.

Източник: Dnes.bg, Диян Пенев