Данък "Чипс" предлага да въведе здравното министерство

ПУБЛИКУВАНО НА: 24 февруари 2015
Данък

Aкциз да плащат не само производителите на алкохол и цигари, но и тези, които правят нездравословни храни, предлага Здравното министерство посредством промени в Закона за здравето. Това съобщи в Смолян зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

"Предлагаме промяна в текста за храни, които съдържат сол над 5% - нездравословни храни, да плащат акциз. Това ще бъде една открита война. Надявам се пораженията за нас да не са много тежки", каза зам. министърът. Под вредни храни той има предвид чипсове и бургери от големи вериги.

Пред “Труд” от министерство на земеделието посочиха, че все още колегите им от Министерство на здравеопазването не са ги запознали с проекта си.

Дания и Унгария са двете държави от ЕС, които са въвели специфични данъци върху храните. Дания въведе данък върху съдържанието на мазнини в зехтина и растителните масла като мярка срещу нездравословното хранене и повишаване на продължителността на живота.

Налогът там се изчислява на базата на масата на съдържащите се в продуктите мазнини и е 16 датски крони (2.90 долара) на кг мазнина. Новият данък там доведе до увеличаване на цената на хамбургерите с 0.15 долара, а зехтинът с 0.40 долара.

Унгария също въведе данък за нездравословните храни и напитки. Законът се отнася до храните с повишено съдържание на захар, сол и въглехидрати, както и до продукти с повече от 20 милиграма кофеин на 100 милилитра. Унгарското министерство на здравеопазването защити въвеждането на така наречената такса "хамбургер" с проучване, което доказва увеличаване на здравословните проблеми при сънародниците му вследствие консумацията на солени и мазни храни.

Чипсът се облага с 200 форинта (малко над 1 долар) на килограм. Това може да повиши с около 10% цената на стандартна опаковка от 90 г. Под новия налог попадат както храни и напитки с високо съдържание на сол и захар, така и овкусители.

Известен първоначално като "данък хамбургер", налогът бе прекръстен от унгарските медии на "данък чипс", след като се разбра, че правителственият законопроект няма да засегне храната, предлагана от заведенията за бързо хранене.

Източник: profit.bg