Десетте най-влиятелни личности в света

ПУБЛИКУВАНО НА: 31 октомври 2013
Десетте най-влиятелни личности в света image

Президентът на Русия – Владимир Путин е подсигурил водещата си позиция в страната, което е основна причина за това да попадне на първо място сред най-влиятелните хора в света, според изданието Forbes. Путин е следван от президента на САЩ – Барак Обама, преборил се за втори мандат и въпреки бюджетната криза в САЩ. Ето как изглежда класацията на десетте най-влиятелни хора в света:

 1. Владимир Путин. Путин показа своето влияние в политическата борба за Сирия, като успя да спре Западния свят от това да нанесат удари срещу страната. Бившият служител на КГБ има контрол върху една от най-мощните армии в света, разполагаща с ядрено оръжие, както и контрол върху някои от най-големите световни залежи на петрол и природен газ. Той има право на още два мандата, което може да го задържи на върха в руската политика до 2024 година.
 2. Барак Обама. Здравната реформа на президента Обама среща значителна критика. Допълнително напрежение се внася около щатския президент и покрай скандалите с подслушване на световните лидери и временното затваряне на щатската администрация. Въпреки това обаче, Обама попада на второ място благодарение на преизбирането си за втори мандат, на върха на една от най-развитите и силни държави в света.
 3. Cи Цзинпин. Избран през март, 60-годишният политик упражнява почти диктаторска власт върху близо 1.3-милиардното население на страната (около 20% от населението на света). Китай има най-голямата централна банка с активи от 3.5 милиарда долара, която държи щатски дълг в размер на 1.3 трилиона долара. Това прави Китай най-големият собственик на американски дълг. В страната има 122 милиардери, в сравнение с нула преди десетилетие. Си също така е президент на Китайската комунистическа партия и главем военнокомандващ на въоръжените сили в страната.
 4. Папа Францикс. Избран през март, папа Францикс даде нова енергия на най-многобройното християнско вероизповедание с 1.2 милиарда последователи по света. Това е първият духовен водач от Южна Америка и първият папа йезуит. Папа Франциск проповядва състрадание към бедните и по-значима роля на жените. Той често използва социалните мрежи.
 5. Ангела Меркел. Това е най-влиятелната жена в света за осем от последните десет години. Ангела Меркел носи отговорността за развитието и представяне на всички страни от ЕС. Твърдата позиция на Меркел по отношение на подпомагането на затруднените европейски членове доведе да значителни критики към нея, но Меркел, която е канцлер на Германия от 2005 г., спечели за пореден път изборите в Германия.
 6. Бил Гейтс. Гейтс е най-богатият човек в САЩ, въпреки че е дарил за благотворителност над 28 милиарда долара от своето състояние. Акциите на Microsoft поскъпнаха през август след новината за оттеглянато на настоящия ръководител на компанията Стив Балмър, което увеличи състоянието на Гейтс.
 7. Бен Бернанке. Бернанке ще напусне поста ръководител на Фед на 31 януари следващата година, като ще бъде заменен от Джанет Йелън. Той заемаше поста в някои от най-критичните години в щатската история по време на невиждана от десетилетия финансова криза. Решителните мерки на Бернанке позволиха щатската икономика да се пребори с тежката ситуация.
 8. Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд. Възрастният монарх на Саудитска Арабия държи ключа към най-големите петролни залежи в света от 265 милиарда барела, или 20% от световните залежи на петрол. Кралството е с БВП от 727 милиарда долара, което го поставя сред 20-те най-богати страни в света. Безработицата в страната обаче е значителна в размер на 12%, както и 25% сред младите под 25 години. Това кара страната да заделя значителни средства за подпомагане на безработните.
 9. Марио Драги. Ръководителят на Европейската централна банка логично попълва топ-10 на най-влиятелните личности в света. БВП на еврозоната е в размер на 17 трилиона долара, като усилията на Драги съдействаха за възстановяването на затруднените страни членки на еврозоната през последните години.
 10. Майкъл Дюк. Дюк ръководи най-голямата световна верига от магазини, която е и най-големият частен работодателя в света.

  Източник: profit.bg