До 200% по-скъпа гражданска отговорност за шофьорите нарушители

ПУБЛИКУВАНО НА: 25 ноември 2014
До 200% по-скъпа гражданска отговорност за шофьорите нарушители image

Нарушителите на пътя ще плащат повече за "Гражданска отговорност". Шофьорите с повече нарушения на пътя да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност", планират да въведат застрахователните компании у нас. Изчисления сочат, че когато новите правила влязат в сила поскъпването за шофьорите нарушители ще бъде между 25 и 200%.

Сумата която ще трябва да заплати водачът ще зависи дали той е предизвикал произшествието или не. Ще бъде проследен и броят на пътните инциденти през последната година, както и къде са станали - у нас или в чужбина. По-високи суми за "Гражданска отговорност“ ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям, казват от бранша.

За младите водачи застраховката също ще струва по-скъпо - с между 50 и 100%. По този начин например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата може да достигне 600 лева, съобщи Нова тв. Предвижда се също да има по-висока надценка и за шофьори, които карат предимно в чужбина, както за собственици на коли под наем, таксита и учебни автомобили.

Няма конкретен срок за въвеждане на предвидените мерки, съобщават от бранша, но уточняват, че това няма да стане от Нова година. Ако все пак има някакво поскъпване от 1 януари, то ще е до 5%, прогнозират застрахователните компании. По този начин за среден клас автомобили - до 1800 кубика, цената ще се движи около 180 лева. Въпреки огромните щети от природни бедствия, които застрахователите покриха през тази година, не се очаква сериозен скок на цената и при каското.

Източник: profit.bg