До 5% увеличение за застраховка автомобил

ПУБЛИКУВАНО НА: 23 октомври 2014
До 5% увеличение за застраховка автомобил image

Поскъпване от 5% за застраховки на автомобили може да се очаква до края на годината. Дали това ще се случи, ще зависи преди всичко от конкуренцията на пазара, смятат от бранша. Тенденцията като цяло е към неголямо, но все пак някакво увеличение на тарифите при двете най-популярни автомобилни застраховки - "Гражданска отговорност" и "Каско", прогнозира за "Стандарт" изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов.

Големите обезщетения, които застрахователите изплащат заради наводненията и градушките през тази година са сред основните причини за предстоящото поскъпване. Заради природните бедствия, според представители на бранша, застрахователите ще платят 150-170 млн. лв.

"И при "Каско", и при "Гражданска отговорност" очаквам малки, невисоки, но повишения над сегашните цени през ноември или декември. Примерно с около 5%", каза Стоян Проданов.

Забелязва се завишен интерес към застраховането на автомобили срещу природни бедствия, допълни Проданов. Стреснати от градушката през лятото в София, повечето шофьори сега вече искат да се подсигурят.

"Видяхме една интересна година. Изпълнена с бедствия, но все пак интересна, защото, от една страна, се формира повишен интерес към застраховките, от друга страна, имаше повече обезщетения. След такава година се доказа, че застраховането трябва да стане нормална и важна част от разходите на всяка фирма и всяко домакинство", каза Стоян Проданов.

 "По отношение на "Гражданска отговорност", ако гледаме последните резултати към месец юли, виждаме, че тя има съществен ръст. Но този ръст като че ли се дължи на увеличаване на обхвата - на бройките автомобили, отколкото на цените", каза Цветанка Крумова, изпълнителен директор на "Армеец".

Ниските доходи на населението и ожесточената конкуренция в края на годината,  според нея, обикновено оказват натиск върху цените. "В края на годината повечето застрахователи си мислим, че цените ще се покачват, а това невинаги става. Ако все пак има някакво увеличение, то ще бъде много малко", каза Крумова.

По отношение на застраховката "Каско" върху решението на клиента дали да я направи оказват не само цената, но и обслужването от страна на застрахователя, бързото изплащане на обезщетения. "По последни данни има ръст на пазара на "Каско", отчете Цветанка Крумова.

Източник: Insurance.bg