До края на годината завършват проекта за лот 3 на „Струма”

ПУБЛИКУВАНО НА: 11 юни 2014
До края на годината завършват проекта за лот 3 на „Струма” image

До края на годината трябва да завърши проектирането за изграждането на лот 3 на автомагистрала „Струма” в участъка от Благоевград до Сандански, съобщиха за „Монитор” от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП).

Проектът ще включва двата тунела - големия в Кресненското дефиле, с дължина 15,5 км, и втория, северно от с. Железница - 2 км. Проектната документация е в процес на преглед и одобрение от страна на НКСИП. Това ще позволи започване на процедури за възлагане на строителството на пътната част още през лятото.

Договорите с избраните фирми изпълнители може да бъдат подписани през първата половина на 2015 г. Тунелите са по-сложни съоръжения и търговете за тях може да започнат в началото на следващата година.

Критериите за допустимост при избора на изпълнител са определени съвместно със стратегическия съветник за проекта и включват изисквания за минимален оборот от строителни дейности и специфичен опит в изпълнението на подобни проекти.

По трасето вече се работи по геоложките проучвания. Предстои да се направят одити на пътната безопасност, актуализация на проучванията за проекта и подготовка на формуляр за кандидатстване, актуализация на оценката на степента на въздействие.

Резултатите от геоложките проучвания на трасето между Благоевград и Сандански ще се предават на части. От геоложкото картиране те ще са готови през юли, от геофизичните проучвания - през август, от геотехническите (сондажи и лабораторни изследвания) - през декември. След анализ на данните в началото на 2015 г. ще бъдат извършени допълнителни геотехнически проучвания.

Преди 2 месеца от строителния бранш поискаха преразглеждане на проекта за лот 3 на „Струма” през Кресненското дефиле, като предложиха в тази отсечка да се строи не магистрала, а да се модернизира и разшири съществуващото първокласно шосе до четирилентов скоростен път.

Подобен идеен проект през 2001 г. е изготвен от италианския консорциум SPEA. За участъка през Кресна вече има одобрен от Брюксел проект, откъдето трябва да бъдат отпуснати средствата, и според експерти подобни промени може да доведат до провалянето му. 

Източник: Insurance.bg