Ford и Heinz ще правят автомобилни части от домати

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 юни 2014
Ford и Heinz ще правят автомобилни части от домати image

Автомобилната компания Ford и световно известният производител на кетчуп Heinz обявиха, че изследователските им отдели започват работа по съвместен проект, в който ще се търси решение отпадъците от преработени  домати да се използват за производство на автомобилни части, съобщи сп. Time.

Идеята възникнала в рамките на програма за създаване на издръжлива биопластика, която да намери приложение в производството на различни машинни детайли. Така ще се намали използването на нефтохимични продукти в промишлеността, а така също ще се съкрати и вредното въздействие върху околната среда.

На първо време двата изследователски отдела ще проучат дали изсушените доматени обелки са достатъчно здрави, за да се използват за изготвяне на крепежни конзоли, а така също и на контейнери за монети и други малки предмети.

Преди близо две години Ford започна сътрудничество с компании като Heinz, The Coca-Cola Company, Nike Inc. и Procter & Gamble за разработване на нов пластичен материал, който да е на 100% растителна основа.

Източник:manager.bg