Гласуват отново актуализацията на бюджета

ПУБЛИКУВАНО НА: 16 август 2013
Гласуват отново актуализацията на бюджета image

На извънредно заседание от 10 ч. днес депутатите ще гласуват за трети път актуализацията на Бюджет 2013. Това се наложи, след като президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето на закона. Държавният глава не е съгласен с текстовете, засягащи приходите, разходите и предвидения нов дълг. Не съм против вземането на дълг, но съм против той се използва за генериране не на икономически растеж, а за финансиране на текущи разходи, заяви Плевнелиев.
В парламента най-вероятно няма да присъства държавният глава, който беше поканен на дебатите от председателя на Народното събрание Михаил Миков. От прессекретариата на Плевнелиев заявиха, че президентът очаква истински и ефективен дебат.
Вчера, след обсъждане, Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли аргументите за вето на президента. Финансовият министър Петър Чобанов предупреди, че ако актуализацията не бъде гласувана, фискалният резерв може да намалее до 2 млрд. лв.
На първото си заседание от месеци Националният съвет за тристранно сътрудничество изрази подкрепата си за актуализацията на бюджета. След като бъде тя бъде гласувана, се очаква заседанието да бъде прекратено и депутатите да продължат ваканцията си.

Източник: profit.bg