Какво е Google бомба

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 септември 2013
Какво е Google бомба image

Първите три Google бомби вече гръмнаха и в България. Две от тях са свързани с правителството. При първата през 2009 г. топрезултатът на Google за думата “провал” бе сайтът на Министерския съвет. През 2011 г. топрезултатът при търсене на думата “Гоце” бе сайтът на тогавашния президент Георги Първанов.
Сега отново на прицел е сайтът на кабинета, но при търсене на думата “оставка”. Как става манипулирането на Google? Специалистите по оптимизация за търсачки използват два основни метода, за да класират сайта на по-предна позиция в търсещите машини.
Единият е така нареченият “онсайт SEO”, или вътрешна оптимизация. При него се извършват подобрения в самия сайт с цел по-добро индексиране. Най-честите методи са добре структурирано и описано съдържание, правилно поставени заглавия и подзаглавия, карта на сайта и вътрешна мрежа от линкове, препращаща към друга част на уебстраницата.
За по-големите сайтове има и инструменти за по-добро индексиране, предлагани от Google Webmaster Tools и Google Analitycs, в които сайтът се добавя в базата данни на търсачката, а по този начин се гарантира цялостното му обхождане при търсене. Друга техника е чрез метатагове, целящи да направят описанието в сайта разбираемо за търсачките. Поради масовото използване на този метод за спам повечето търсачки практически не отчитат метатаговете при търсене. Съществува и оптимизация извън сайта, за който се прилага. Тя се нарича “офсайт SEO”. При нея се добавят линкове към страницата в други сайтове и се поставя дума, с която да се асоциира заложеният линк. Това увеличава доверието в сайта и го индексира на по-висока позиция.
Същият ефект се постига и чрез поставяне на реклами в други сайтове. Този вид оптимизация е основното средство за постигане на Google бомба. “Този термин възниква в края на 90-те с появата на първия такъв случай. В него при търсене на фразата “По-зло от самия Сатана” топрезултатът на Google е официалната страница на технологичния гигант Microsoft.
Оттогава насам Google бомбите са използвани често с цел да се покаже несъгласието на група хора с определена политика или човек. Една от най-популярните и продължителни бомби е свързана с Джордж Буш. В продължение на 3 г. при търсене на фразата “некадърна грешка” топрезултатът на Google е биографията на Джордж Буш, качена в сайта на Белия дом.
Тази продължителност е постигната чрез непрекъснато поставяне на линкове към биографията му, отбелязани с ключовата дума. Нещо повече, в резултат на кампанията биографията бе топ резултат и при търсене на думите “некадърник” и “грешка”. Ефектът от бомбата е премахнат от самия софтуерен гигант Google, който специално заради такива случаи променя алгоритъма на търсенето си, посочва вестник "24 часа".
Френският президент Никола Саркози също бе обект на Google бомба по време на мандата си. При търсене на фразата “задникът на интернет” на френски език първият резултат бе сайтът на Саркози. Преди него цялата френска история стана жертва на Google бомба.
При търсене на “френски военни победи” и натискане на бутона “чувствам се късметлия” се появяваше страница, изглеждаща като Google, и надпис “Може би имахте предвид “френски военни загуби”. Бомбата бе толкова широко обсъждана, че при търсене на фразата излизаха сайтове, обясняващи за шегата. Едва на трета страница от резултатите имаше материал за френска военна победа, и то от Френската революция, където те воюват със себе си.
Биографията на Тони Блеър бе топрезултат при търсенето на думата “лъжец”. Това се случи през 2005 г., но от екипа му реагираха бързо и спряха бомбата след месец. Много от политиците стават жертва на онлайн манипулацията по време на предизборна кампания. Кандидатът за президент на САЩ през 2004 г. Джон Кери бе атакуван по нетрадиционен начин. Блогъри платиха на Google за реклама на официалната му страница, която да се показва при търсене на думата “вафли”. Друга нестандартна кампания бе тази срещу Мит Ромни.
При търсене на снимки с фразата “напълно сгрешил” първите 17 страници с резултати са изцяло с негови изображения. Тази бомба все още продължава. Безспорно най-популярната Google бомба е тази за Чък Норис. След излизането на серия вицове за него в интернет пространството се появи и закачлива шега в Google. При търсене на Чък Норис и натискане на бутона “Чувствам се късметлия” Google отвежда в страница, изглеждаща досущ като самата търсачка, в която има надпис “Google няма да търси Чък Норис, защото знае, че не ти намираш него, а той теб.Горещо ви съветваме да бягате, преди да ви е намерил, и да опитате по-безопасно търсене”.
Друг изпатил си от Google бомба е бившият италиански премиер Силвио Берлускони. Той бе топрезултат при търсене на думата “клоун”. Музикантите от “Крийд” пък бяха окачествени като “най-лошата група в света”. Самите те бяха горди от факта, че някой им е обърнал толкова сериозно внимание и е отделил от времето си, за да създаде Google бомба.
Статията в уикипедия за аборт пък бе топрезултат при търсене на думата “убийство”. Атаката е направена от група протестиращи срещу абортите.

Източник: profit.bg