Внимание – нова измама във Facebook и в България

ПУБЛИКУВАНО НА: 16 септември 2013
Внимание – нова измама във Facebook и в България image

Нов вид измама набира сила във Фейсбук. Без знанието на потребители на социалната мрежа от техните профили се разпространяват съобщения, в които молят приятелите си да изпращат есемеси на определени номера.
Оказва се, че цената само на един есемес е 6 лева. Потребителите трябва да се вгледат в настройките за сигурност във Фейсбук, там има почти безгранични възможности, подчерта пред Нова телевизия Спас Иванов, айти специалист.
На 9 август Димитрина Христева получава следното съобщение от нейна приятелка във Фейсбук: „Моля те, влез и харесай страницата ми за околната среда. След като се логнеш във Фейсбук, ще те пренасочи. Умолявам те, харесай я”. „Самата дама има магазин за цветя и направих връзка цветя, околна среда, абсолютно естествено”, обяснява потърпевшата. „Направи ми впечатление обаче, че трябваше да последвам линка към съответната страница, но преди да стигна до нея, трябваше да изляза от профила си и да се логна наново”, допълва Димитрина Христева.
Без да подозира, че тези инструкции се дават не от нейната приятелка, а от някой друг, разбил профила й, Димитрина пита: „Дани, това да не е някакъв вирус”. Отговорът е „не”. Димитрина стигнала до страница, която била на млади хора, за опазване на околна среда.
Минути по-късно въпросният хакер, който успява да сканира паролата, влиза в профила на Димитрина и започва да изпраща съобщения до приятелите й във Фейсбук, които гласят: „Можеш ли да пратиш есемес от 24ст., че ми трябва спешно, а телефонът ми прави проблеми”.
От някои от съобщенията става ясно, че хакерът събира средства за кауза, свързана с Българския червен кръст. След като виждат това, приятелите на Димитрина се усъмняват и й звънят, за да я попитат дали тя е авторът на този текст.
За късмет реагира бързо и никой от приятелите не изпраща есемес.
Жертва на същата измама става и арабистът Владимир Чуков. Разбира го, след като цял ден не успява да влезе във Фейсбук.

Източник: http://www.novini.bg/