КАТ ще проверява и за "Гражданска застраховка"

ПУБЛИКУВАНО НА: 09 септември 2013
КАТ ще проверява и за

От днес до 15 септември на територията на всички страни от ЕС стартира повсеместна акция на органите за пътен контрол, която ще следи за използването на колани от водачите и пътниците в автомобилите, на обезопасителни системи и столчета за децата и на каски от мотористите.

Операцията се провежда и на територията на България, а докато трае, ще вървят проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, съобщават от МВР.

Тя е с превантивна цел за намаляването на риска от сериозни наранявания или смърт при пътни инциденти.

Проведената подобна операция през март 2013г. е регистрирала увеличаване с 1 164 на установените нарушения, свързани с ползването на обезопасителни колани от водачите на автомобили и пътниците на предните седалки.

От проверените тогава общо  37 099 МПС са установени 5 046 нарушения или 13.6%. По този показател страната ни се доближава до водещите страни в Европа. Все още обаче не е постигнат необходимия резултат при ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи. Във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 90 % от пътниците, посочват от МВР.