Колко пари събраха от ALS от предизвикателството с ледената вода

ПУБЛИКУВАНО НА: 25 август 2014
Колко пари събраха от ALS от предизвикателството с ледената вода image

Само за няколко кратки седмици повсеместното предизвикателство с ледената кофа събра над 50 млн. долара за асоциация ALS. И то не показва никакви признаци на забавяне.

Това, за което се смята, че стартира от голфъра Крис Кенеди в Сарасота, Флорида, в подкрепа на братовчед на жена му, който има амиотрофична латерална склероза (АЛС) - се трансформира в социална медийна сензация, който достигна дори Белия дом.

От 29 юли кампанията е събрала 53 млн. долара. По сметките й са постъпили повече от 10 млн. долара само от четвъртък насам, съобщава Time.

За сравнение – за същия период през миналата година асоциацията е получила от дарения едва 2.2 млн. долара, посочва HuffPost.

Но предизвикателството, в което някой кани други трима смелчаци да се залеят с ледена вода или да дарят пари, невинаги е било запазена марка на ALS общността.

По този начин са набирани средства за движение в рамките на Интернационалната Обединена Петдесятна църква. По-рано в Нова Зеландия предизвикателството е правено и в полза на противоракови благотворителни организации.

Предизвикателството стана синоним на ALS - заболяване, за което все още няма лечение, след след като го подеха поддръжници на 29-годишния Пит Фрейтс - бейзболист в колежа в Бостън, според Асошиейтед Press.

Фрейт е диагностициран преди две години с прогресивно невродегенеративно заболяване и сега е парализиран. Той не може да говори, разчита на сонда за хранене и комуникира чрез използването на специална технология за проследяване на очите.

Неговите поддръжници, наречени Team FrateTrain, организират предизвикателството през август на площад Copley в Бостън, в което се включват 200 души, а кампанията започва да се разпространява като горски пожар.

Източник: profit.bg