Най-успешните технологични компании на 2013 г.

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 декември 2013
Най-успешните технологични компании на 2013 г. image

Годината беше изключително успешна за щатския пазар и компании, включително и за тези от технологичния сектор. Ето кои технологични компании бяха големите печеливши през тази година и повишиха стойността си с най-много.

1. Google
Ръстът в капитализацията на компанията през тази година бе по-голям от сумарната на Facebook. До голяма степен в основата на това беше успехът на платформата Android, която съдейства компанията да извлича ползи от преминаването на потребителите към мобилни комуникации и интернет. В бъдеще перспективите пред бизнеса остават атрактивни, включително и за по-новите инициативи като Google+ и Google Glass. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 130.7 милиарда долара.

2. Microsoft
Годината и без друго изглеждаше добра за компанията, която беше зациклила в последните 10 години, когато през август настоящият изпълнителен директор Стив Балмър оповести плановете си за напускане на поста. Това инициира по-нататъшен ръст в акциите на компанията до нива, невиждани от 2000 г. Определянето на изпълнителния директор през следващата година ще е ключово за продължаване на възходящия тренд. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 93.3 милиарда долара.

3. Facebook
Компанията продължава да регистрира добри резултати, въпреки масираното преминаване към мобилните комуникации. Сега тя е добре позиционирана за по-нататъшно повишение в пазарния си дял при рекламата, особено с предстоящото пускане на видео реклами. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 75.4.

4. Amazon

Акционерите на компанията продължават да не виждат печалби, но това, според изпълнителния директор Джеф Безос, не е най-важното. Както той неведнъж е казвал, компанията инвестира в бъдещето си. Инвеститорите ще продължат да насочват вниманието си към ръста на приходите. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 63.9 милиарда долара.

5. Priceline

Нормализиране на ръста на щатската икономика, както и на този в Европа, могат да доведат до нова добра година. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 30.2 милиарда долара.
6. Hewlett-Packard
Мнозина избързаха да обявят компанията за мъртва предвид на рекордното понижение в продажбите на настолни и преносими компютри. Акциите й приключиха миналата година при 10-годишен минимум. Усилията на Мег Уитмън обаче в посока на съкращаване на разходите инициираха успех. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 24.2 милиарда долара.

7. Intel

Компанията представи някои сериозни пробиви по отношение на чиповете през тази година. Това успя да впечатли инвеститорите, въпреки понижаващите се продажби на персонални и преносими компютри. Акциите й обаче все още изостават зад всеобщия ръст с повишението си от 19% от началото на годината. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 21 милиарда долара.

8. Qualcomm

С доминацията си при чиповете за смартфони и таблети компанията успя да запази ускорения си ръст. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 18.6 милиарда долара.

9. Micron Technology
Цената на паметта се стабилизира и пое нагоре през тази година. Акциите на производителя на такъв род продукти се повишиха с над 250%, което кара някои анализатори да се опасяват от корекция. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 17.9 милиарда долара.

10. Yahoo
Yahoo също влезе в класацията на облагодетелствалите се технологични компании. Дяловете на търсачката в Yahoo Japan и китайската Аlibaba поскъпнаха през тази година, което допринесе за ръст в капитализацията на компанията. Ръст на капитализацията през 2013 г. - 17.3 милиарда долара.

Източник: profit.bg