Няколко интересни факти за автомобилните номера

ПУБЛИКУВАНО НА: 26 септември 2014
Няколко интересни факти за автомобилните номера image

Наскоро автомобилните номера навършиха точно 110 години. На 25 април 1901 г. били въведени първите задължителни регистрационни номера. Или поне така твърдят американците, защото за авторството на идеята претендира също и Германия.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НЯКОИ ОТ ЛЮБОПИТНИТЕ ФАКТИ В ИСТОРИЯТА НА АВТОМОБИЛНИТЕ НОМЕРА:

Ню Йорк претендира, че първи е въвел задължителната регистрация на колите през 1901 г. и поставянето на знаци. Цената им тогава била 1 долар.

През същата година в Германия, берлинският търговец Рудолф Херцог получил от администрацията разрешение да сложи на колата си номер IA1. Първата част се стояла от инициалите IA на жената на търговеца Йохана Анкер. Единицата пък показвала, че това е първата и единствена жена на берлинчанина. С това било сложено началото на буквените означения.

Първоначално нямало стандартни знаци и всеки автолюбител можел да сам да си направи табела с какъвто знак пожелае и да го постави на колата си.

Модата на индивидуалните именни номера се появила първо в САЩ и по-точно в Холивуд. Единствената им разлика със стандартните табели и до днес е в цената.

Всички издадени някога регистрационни табели във Великобритания са валидни и досега.

Най-скъпият автомобилен знак в света принадлежи на бизнесмена от Абу Даби Саид Абдул Гафер ал Хури. През 2008 г. той плати на аукцион 14 млн. долара за номер с единствена цифра.

Източник: Insurance.bg