Нямам застраховка Гражданска отговорност - какво следва

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 ноември 2016
Нямам застраховка Гражданска отговорност - какво следва image

Всеки собственик на моторно превозно средство знае, че според законите на Република България трябва задължително да има сключена застраховка "Гражданска отговорност", талон за преминат технически преглед и валидна винетка. Именно това са нещата, за които представителите на КАТ проверяват, ако ви спрат. И ако винетката е нужна само при шофиране извън населеното място, то другите две са необходими навсякъде.

Част от шофьорите обаче (най-вече младите) гледат на тези неща, и особено на застраховките, само като на неприятна подробност, чието значение не разбират, заради което често ги омаловажават и пренебрегват. За това в тази статия ще ви запознаем нагледно с последствията, които ще ви сполетят, ако оставите автомобила си без застраховка "Гражданска отговорност".

На първо място, идеята на застраховката "Гражданска отговорност" е да покрие разходите, които могат да възникнат за повреда на чуждо имущество или при пострадали хора в следствие на катастрофа, предизвикана от вас. Като се има предвид, че пътни инциденти се случват всеки ден, вероятността и вие да станете част от такъв по ваша вина е голяма. Разбира се, за това не сте виновни само вие, има редица външни фактори, които могат да окажат влияние - тесните улици, лошото състояние на пътната настилка, острите завои без видимост, превишаването на допустимата скорост, пешеходците, пресичащи неправилно, и др. Запомнете, че всеки един лек удар трябва да се заплати.

За инцидентите, причинени от автомобили, които нямат сключена "Гражданска отговорност", плаща Гаранционния фонд. След което той започва да изисква парите да бъдат възстановени от собственика, като механизмите за получаването им са много - в това число влиза и запорът на банкови сметки. Или казано с други думи - няма къде да избягате и при всички положения рано или късно ще трябва да си платите дължимото.

От началото на тази година влезе в сила новият Кодекс за застраховането, според който глобите за шофиране без "Гражданска отговорност" са по-леки, но за сметка на това се предвижда друга санкция, която е доста по-тежка. Става дума за това, че автомобилите, които не са застраховани, ще бъдат отписвани от регистъра и така ще стават абсолютно незаконни за движение.

За да бъде възстановена регистрацията, едно от условията е собственикът на автомобила да покаже сключена застраховка "Гражданска отговорност. Освен това глобата в размер на 250 лв., ако колата е на физическо лице, и 2 000 за юридическо си остава. А при установяване, че шофирате автомобил без застраховка, който не е ваша собственост, глобата е 400 лв.

За това ви съветваме да не разчитате на това, че няма да бъдете спрени от КАТ или ако това стане, ще можете да се измъкнете ненаказано, особено като се има предвид, че вече е задължително заснемането с камери при всеки случай на спиране. А освен това, ако решите да се правите на още по-големи тарикати и да фалшифицирате полица, то попадате в Наказателния кодекс, който предвижда строги санкции за документни измами. След това се започва със солените глоби и дори може да се стигне до затвор.

А да се доведете сами до това, просто не си заслужава! Особено като се има предвид, че с развитието на модерните технологии вече можете да сключите застраховка чрез лаптопа или смарт телефона си в рамките само на 3-4 минути. Нужни са едва няколко клика, за да сравните офертите, които различните дружества ви предлагат, с помощта на онлайн

калкулатора "Гражданска отговорност" и да изберете тази, която се доближава най-много до вашите лични изисквания и желания.