Офис у дома

ПУБЛИКУВАНО НА: 16 април 2014
Офис у дома image

Със сигурност на всеки от нас му е минавало поне веднъж през ума колко хубаво би било да отворим очи, да се присегнем към компютъра и с това да поставим началото на работния ден... и просто да си останем вкъщи. Идеята действително е много приятна. Звучи като приказка, но все повече хора работят по този начин, дистанционно. Доколко той е печеливш можем да преценим, след като претеглим плюсовете и минусите. 

Предимствата да работите от вкъщи

Край на ранното ставане. Звънът на будилника няма да ви тормози всяка сутрин, докато прехвърляте в главата си списъка с нещата, които трябва да направите преди да излезете от дома, и то така, че да не закъснеете. Не ви се налага да се чудите какво да измъкнете от гардероба в последния момент, за да се приведете в приличен вид, отговарящ на изискванията на работната ви среда. Спестявате си суетнята около тези приготовления в час, в който ви се иска отново да прегърнете възглавницата. 

Избягвате задръстването. Понякога само да се добереш до работното си място сутрин е истинско изпитание. Претъпкани автобуси, изнервени шофьори, неприятни сцени и начало на поредния напрегнат работен ден. Друго си е да се приготвиш вкъщи на спокойствие, без да се съобразяваш с условията навън. 

Спестявате разходи. Отпадат разходите по транспорт, кафета и храна за обяд, които пресметнати за всички работни дни от месеца, образуват една не малка сума. Вкъщи тя може да се сведе до минимум, което е бонус към месечните ви приходи. 

Без шеф на главата си. Не ви се налага да търпите настроенията на шефа си, което си е сериозен плюс. Така спокойно можете да свършите задачите си. Ще избегнете и досадните истории на колегите, които ви пречат да се концентрирате и крадат от времето за изпълнение на задълженията ви. 

Господари на работното време. Ако работите на срокове и имате лична работа, която искате да свършите през деня, сами можете да организирате нещата така, както на вас са ви удобни, без да молите за разрешение да излезете от офиса. Вие сте си вкъщи и сами решавате кога и какво да правите. При това не е необходимо да прекарате деня на бюро в неудобна поза. Можете да си хванете лаптопа и да се излегнете удобно на дивана – няма кой да ви укори. 

До тук всичко звучи като един безкраен празник. Но не може и без уловки...

Капаните на свободата
Много е хубаво човек да е свободен, стига да знае как да използва свободата си. За това обаче са си нужни качества и най-вече организираност. В противен случай всички горни предимства ще се превърнат в недостатъци за работата ви и ще се обърнат срещу вас. 

Излежаване до късно. Това че не се налага да ставате рано, не означава да се събудите на обяд и да будувате по цели нощи. Ако не организирате времето си, ще се чувствате отпаднали и последното, до което ще ви е, е да свършите някаква работа. Затова си направете план за деня, седмицата или дори месеца, така както бихте го направили и в офиса.

Занемарен външен вид. Вярно, не е нужно да изглеждате изтупани като за работна среща, но все пак не прекарвайте деня си рошави и по пижама. Приведете се в приличен вид и едва тогава започнете работа.

Разсейващи фактори. Вкъщи имате много повече изкушения, за да кръшкате от задълженията си – любимият сериал по телевизията, неизгладените ризи на половинката, кафе с приятелка, сладкото ви кученце... ако се оставите да ви превземат, до края на деня няма да сте свършили нищо. 

Безкраен работен ден. Ако в офиса сте от 09.00 до 17.00 ч., то вкъщи незавършената работа може да ви накара да работите до сред нощ, от което да страдат близките ви и вие. Правете си почивки и си създайте рутина, подобна на тази, която бихте имали и ако работите навън.

Социална изолация. Ако се трудите вкъщи сами, контактите с другите неизменно ще ви липсват. Постарайте се да го компенсирате, като използвате личното си време за срещи с хора. 

Обездвижване. На практика можете да се сраснете със стола или дивана, на който работите, или да си докарате сериозно схващане на врата и гърба, ако не се движите. Правете гимнастика и излизайте навън, след като приключите със задачите си. 

Неразбиране. Възможно е близките ви да пренебрегват работата ви и да не я възприемат насериозно, само защото не я вършите в офис. Това може да се превърне в проблем, ако започнат да ви занимават с всичко друго, тъй като според тях работата ви е оправдание да не им помогнете, като се включите в домашните задължения, например. За да не се случва, обявете начало и край на работния ден, в който не правите нищо друго, освен да си вършите работата. 

Отлагане за последния момент. Крайният срок наближава, но вие все още не сте готови и наполовина с възложения ви проект. Причината е, че сте попаднали в някой от горните капани и не сте подредили правилно приоритетите си. Дори сега да успеете, не превръщайте отлагането в навик, защото рискувате никога да не приключите навреме и работата ви да пострада.

Бъдете делови, организирани и настроени за работа. Обособете в дома си място, предназначено за целта, подредете в него офис - вещите си и работете там. Не превръщайте дома си в офис или офиса в дом – направете отделни пространства и за двете, за да умеете да разграничавате и балансирате дейностите си. Докажете, че на вас може да се разчита, тъй като сте достатъчно отговорни и самоорганизирани. Приятна работа!

Източник: Hera.bg