От 2015 г. застраховането на имотите може да стане задължително

ПУБЛИКУВАНО НА: 08 януари 2014
От 2015 г. застраховането на имотите може да стане задължително image

От 2015 г. застрахователните дружества трябва да споделят с държавата финансовите рискове от бедствия. Това предвижда проект на стратегия за намаляване на риска от бедствия.

Документът е одобрен в края на 2013 г. от консултативния съвет за бедствията и предстои да бъде внесен в правителството от вицепремиера Цветлин Йовчев, цитиран от 24 часа. Стратегията е за периода 2014-2020 г. Включването на застрахователите вероятно ще стане чрез създаването на катастрофичен пул. При този механизъм застраховането на имуществото срещу бедствия е задължително, но със сравнително ниски премии, обясниха експерти, участвали в подготовката на стратегията.

Задължителното застраховане на имотите е практика в повечето държави от ЕС. При изработването на законодателните промени обаче ще се проучи и друг опит в застрахователните пулове, за да се избере най-добрият. Усилията и парите на държавата трябва да се насочат към социално подпомагане на деца, възрастни и инвалиди, които са пострадали от бедствия, се посочва в документа.

Правителството и МВР трябва да измислят и механизми за стимулиране на гражданите да участват в доброволни спасителни отряди. Идеята е още от следващата година кметовете да започнат да изграждат самостоятелно действащи такива формирования. За фирмите пък, в които работят доброволците, ще бъдат въведени стимули, за да не понасят финансови загуби от участието на техните служители в спасителни акции.

Срокът за тези законови промени също е 2015 г., става ясно от пътната карта за изпълнението на стратегията. Още от тази година МВР ще започне да модернизира комуникационната система ТЕТРА, за да може тя да се ползва и при бедствия и аварии. Ще закупи и техника за пречистване на питейна вода при бедствия.

Източник: profit.bg