От какво зависи цената на гражданската отговорност

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 август 2020
От какво зависи цената на гражданската отговорност image

Цената, която плащате за застраховка ви, се нарича застрахователна премия. Тя се определя от застрахователите на базата на различни критерии, които не са идентични за всички застрахователни компании.

Как се формира цената на застраховка гражданска отговорност

Най-общо може да разделим факторите за определяне на дължима премия, по застраховка Гражданска отговорност, на две категории. Първата категория са тези, свързани с параметрите на моторното превозно средство. Втората са фактори, касаещи собственика му. Важно е да се отбележи, че критериите за ценообразуването, за различните видове МПС, не са унифицирани. Необходимите данни за определяне на цена по застраховката за лек автомобил, се различават от тези за товарен.

Фактори, касаещи автомобила

Параметрите за леки автомобили, които оказват влияние на стойността на полицата Гражданска отговорност са:

  • обем на двигателя;
  • мощност;
  • ДКН на МПС -регистрационен номер;
  • адресна регистрация;
  • вид гориво;
  • година на производство;
  • предназначението на МПС-то;
  • брой на местата.

Освен горепосочените, за товарни автомобили, се взема предвид товароносимостта и общото тегло на МПС-то.

Фактори, свързани със собственика на автомобила

Един от най-важните компоненти, които определят премията за физически лица, е възрастта на собственика на МПС-то и неговото поведение на пътя. Според тарифните условия на голяма част от застрахователите, по-младите водачи плащат по-скъпа застраховка.

Фактори намаляващи и/или увеличаващи премията

Ай енд Джи Брокерс знае колко важно е да уведомява клиенти си за застрахователни продукти, които могат да бъдат комбинирани с настоящите действащи полици. Така например, ако имате сключено автокаско, може да получите отстъпка от цената на гражданската отговорност. Отстъпка се ползва и за лоялни клиенти, които подновяват своята полица в същата компания. I&G Brokers напомня, че да застраховате автомобил с десен волан в България, ще ви излезе солено. Експертите се обединяват около тезата, че тези автомобили са доказано опасни и затова премията се завишава.

Съвети при сключване на Гражданска отговорност

Улисани сте в многото текущи задачи и не намирате нужното време да сключите застраховка в офис на застраховател. В такъв случай, опитайте онлайн. Поръчката ще ви отнеме броени минути и ви дава гъвкавостта да я направите, когато и където ви е удобно. Може сами да изчислите цените на различни застрахователни компании, чрез удобен и лесен калкулатор. Ако предстои да направите избор, къде да я сключите, изберете застрахователен брокер, който ще има грижата да ви напомни преди изтичането ѝ.

Виж още:

Гражданска отговорност online
Цена на каско
Застраховки пълно автокаско
Ай енд Джи брокерс адреси
Евтини застраховки граждански