Колко е глобата, ако нямате Гражданска отговорност

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 август 2020
Колко е глобата, ако нямате Гражданска отговорност image

Гражданската отговорност е задължителна за всички водачи, които притежават и управляват моторно превозно средство, регистрирано в България.

От какво зависи размерът на глобата

Размерът на глобите, ако няма сключена задължителната застраховка Гражданска отговорност, са регламентирани в чл. 638 от Кодекса за застраховането:

  • физическо лице - 250 лева;
  • физическо лице, което управлява МПС, но не е собственик - 400 лева;
  • юридическо лице - имуществена санкция от 2000 лева.

Плащаме ли повече при повторно нарушение

В случай, че физическо лице вече веднъж е санкционирано, но отново бъде заловено в същото нарушение - липсва на застраховка Гражданска отговорност, то е задължено да плати сумата от осемстотин лева. Ако лицето е е юридическо - четири хиляди лева. При повторно нарушение на водач, който управлява чуждо МПС - осемстотин лева.

Глобяват ли ни, ако нямаме залепен стикер

При сключване на застраховка Гражданска отговорност, застрахователят или застрахователният посредник трябва да ви предоставят:

  • застрахователна полица;
  • стикер и контролен талон;
  • сертификат “Зелена карта”.

Водачът на МПС има задължение да залепи валиден стикер, в долния ляв ъгъл, на предното стъкло. Ако това е невъзможно, поради липса на такова, при мотори/мотопеди, стикера се залепва върху застрахователната полица. Неизпълнението на това условия се наказва с глоба от 50 лева. Същата е глобата, която трябва да се заплати, в случай че не се предостави валиден контролен талон.

Съвети от Ай енд Джи Брокерс

В нашето забързано ежедневие и море от задачи, често ни се случва да пропускаме важни срокове. Когато предстои да направите избор, къде да сключите вашата застраховка, изберете застраховател или застрахователен брокер, който ще има грижата да ви напомня преди изтичането ѝ. Това може да се окаже изключително полезно за вас и да предотврати плащането на солени глоби. За I&G Brokers е важно да спести на своите клиенти ангажимента, сами да помнят и следят своите застраховки, затова ги уведомява преди всяка изтичаща полица и предстояща поредна вноска. Често задаван въпрос е дали застрахователният договор може да бъде сключен и от лице, различно от собственика. Да, ако нямате нужното свободно време, което трябва да отделите, за да сключите Гражданска отговорност, не се колебайте да помолите ваш близък, който да го направи вместо вас. Другият начин, който би спестил вашето време е да поръчате полицата онлайн.

Виж още:

Online застраховки гражданска отговорност
Цени застраховки каско
Автокаско на камион
Ай енд Джи брокерс работа
Задължителни автомобилни застраховки