Първа инвестиционна банка купува МКБ Юнионбанк

ПУБЛИКУВАНО НА: 15 август 2013
Първа инвестиционна банка купува МКБ Юнионбанк image

„Първа инвестиционна банка” АД (Fibank) подписа споразумение с унгарската МКБ Банк за придобиване на 100% от акциите на „МКБ Юнионбанк” ЕАД. Придобиването ще стане след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи, съобщиха от ПИБ.
Fibank е динамично работеща институция, която е третата по големина на активи банка в България с 8.4% пазарен дял и е на второ място по доверие на вложителите, измерено с размера на депозитите от населението, където има над 13% пазарен дял.
Fibank има 10% пазарен дял при кредитите, отпуснати на бизнеса, и 15% пазарен дял при кредитните карти на населението. „МКБ Юнионбанк” ЕАД заема 15-о място в банковата система с 1.5 милиарда лева активи по данни на БНБ към 30 юни 2013 г.
След придобиването на „МКБ Юнионбанк” ЕАД активите на Fibank ще достигнат над 8.5 милиарда лева. Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа.
Придобиването ще повиши ефективността на банката, в резултат на което тя ще предложи още по-добри и конкурентни услуги за хората, бизнеса и обществото и по този начин ще бъде продължена и утвърдена линията на добрите практики на „Първа инвестиционна банка” АД като социално-отговорна финансова институция.
Fibank и MKB Bank Zrt. постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни. Lazard Ltd (Международна финансово-консултантска компания) заедно с Първа финансова брокерска къща бяха водещ консултант на Fibank, а правни съветници бяха Stephenson Harwood и Цветкова, Бебов & партньори.

Източник: profit.bg