Пет финансови грешки, които могат да ви струват скъпо

ПУБЛИКУВАНО НА: 18 септември 2013
Пет финансови грешки, които могат да ви струват скъпо image

Високата безработица у нас и нуждата от пари в определени моменти кара част от населението в България да прибягва до инструменти, чието използване може да застраши финансовото здраве на домакинството за в бъдеще.
1. Винаги имайте едно на ум при използването на кредитна карта Легендарният инвеститор и един от най-богатите хора в света - Уорън Бъфет, дава един доста популярен съвет към младите хора: стоите далеч от кредитните карти. Да, лесно е да се каже, когато притежаваш над 59 млрд. долара, но наистина Бъфет има право. Ако все пак желаете да се възползвате от този инструмент, бъдете внимателни какви ще са разходите ви при ползването на картата. Голяма част от банките имат доста висок ГПР (годишен процент на разходите) при тегленето на суми в брой, като те дори могат да надхвърлят 30%. При покупки ГПР е значително по-нисък, но все пак 20-22% също е доста оскъпяващо. Затова – ако вече ползвате кредитна карта, замисляйте се преди да прибегнете до нея. А защо да не я закриете? Знаете ли колко ще спестите, особено ако имате и годишна такса, която може да надхвърли и 200 лв.
2. Бързите кредити Да, кредитните карти са нищо, в сравнение с бързите кредити. Неведнъж сме споделяли, че те са лесни за взимане, но доста трудни за връщане. Компаниите, раздаващи бързи заеми (в повечето случаи за суми до 300-400 лв., при първоначален кредит) са доста активни именно в периоди на кризи и безработица. Идеята тук е, че хората не могат да се обърнат към банката, за да запълнят дупката в семейния бюджет до заплата, или че от време на време изникват непредвидени разходи – заболявания, първи учебен ден, рожден ден и др., за които не сме подготвени. Нашият съвет тук е първо да се опитате да решите финансовия си проблем без намесата на горепосочените компании, тъй като ако при кредитните карти плащате до 30% годишно, тук лихвите могат да са подобни, но на месечна база.
3. Такси и комисиони Таксите и комисионите са основни източници на приходи на банките. В случай, че ви се налага да закриете своя сметка или кредитна карта, банката ще ви таксува определена сума, което не е приятно, нали? Но това може би не е основното. Ако ползвате банкомат ежедневно или няколко пъти в рамките на месеца, знаете ли колко ви струва това? В повечето случаи, ако не ползвате банкомат на банката-издател на картата, ще трябва да заплатите до 1 лв. Да, 1 лв. не са много пари на днешно време, но при 5 ползвания месечно това прави 60 лв. годишно.
4. Промоционалните оферти Независимо дали става въпрос за депозит, кредит, кредитна карта или друг продукт, предлаган ни от банковите или небанковите институции, внимавайте за такса при усвояване, лихвените нива и дали можете да си позволите този разход. Такса усвояване от 1.5 или 2 на сто от нашия кредит може да промени отчасти нашия план, защото при кредит от 50 000 лв. и 2% такса, това ще означава, че по вашата сметка ще постъпят 49 000 лв. Не трябва да се забравя и за такса при предсрочно изплащане на заема, както и възможността банката да промени лихвата ни в течение на годините.
5. Супермаркетите Българинът харчи основно парите си за храни и напитки. По данни на НСИ, този разход ни коства около 31.5% средно годишно за домакинство. Ето защо трябва да сме особено внимателни при пазаруване и да знаем как да спестим, дори и по левче.
Супермаркетите прилагат доста трикове, които ни карат да пазаруваме повече и повече.  Разбира се, това може да бъде избегнато, но трябва да следваме листа с покупките, както и да мислите и смятате, преди да сложите даден продукт в количката ви, която, случайно или не, е голяма... и то доста.
Не на последно място, специалистите съветват да пазаруваме, след като сме се нахранили, защото иначе можем да се окажем с доста излишни продукти в хладилника си, които след това да хвърлим поради изтекъл срок на годност.

Източник: profit.bg