"Съгласие" ще започне продажба на общи застраховки

ПУБЛИКУВАНО НА: 19 септември 2013

Още една компания ще започне скоро да предлага общо застраховане – това е "Съгласие", която преди няколко дни получи допълнителен лиценз от Комисията за финансов надзор. Той позволява на компанията да сключва имуществени и няколко вида автомобилни полици без "Гражданска отговорност".

На дребно

"Съгласие" има намерение да вземе скоро лицензи и за задължителната автомобилна застраховка и да започне предлагане на продуктите си", обясни пред "Капитал Daily" председателят на съвета на директорите Милен Марков. Дружеството ще се ориентира по-скоро към продажбите на дребно и ще изгражда структура в цялата страна, добави Марков.

Допреди няколко месеца "Съгласие" беше здравен фонд, но се прелицензира като застраховател според новите законови изисквания. Това направиха и други здравни фондове, като получиха лицензи за продажба на здравни застраховки, а някои разшириха дейността си и с допълнителни имуществени и автомобилни полици. Според получените досега разрешения "Съгласие" ще може да застрахова имущество, товари, релсови превозни средства, да издава "Автокаско", както и "Обща гражданска отговорност".

Задължителн приход

Всички тези застраховки по правило дават доста малка част от общите премии в застраховането – по данни на Комисията за финансов надзор над 40% от всички приходи се дължат на задължителната автомобилна "Гражданска отговорност". При продажбите на дребно до индивидуални клиенти продуктът заема още по-голям дял. Голяма част от имуществените застраховки се сключват заради ипотечни кредити, а и кризата оказа сериозно влияние върху продажбите на всички видове полици.
 
Като здравен фонд "Съгласие" беше сред най-малките на пазара – към края на юни пазарният му дял беше 0.2%, с по-малко от 50 хил. лв. събрани премии за първото полугодие на тази година. Собственици на ЗД "Съгласие" са няколко компании, които са свързани с холдинга "Химимпорт". Най-голям дял в дружеството държи Тексим банк (49.75%), следван от "Холдинг Център" (25.65%), "Сила холдинг" (9.75%), пенсионна компания "Съгласие", "Финанс консултинг" и "Нова индустриална компания", всяко с дял от по 4.95%.

 

Източник: capital.bg