Прехвърляте автомобил? Няма да ви трябва нотариус

ПУБЛИКУВАНО НА: 20 септември 2013
Прехвърляте автомобил? Няма да ви трябва нотариус image

Отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили предвижда правителството. Предложението е част от втория пакет мерки за намаляване на административната тежест, обсъден днес на оперативно заседание на Министерския съвет.

"В ЕС няма такива практики. Тази мярка е била наложена от спецификите на българските условия по-скоро като временна", аргументира отпадането на таксата вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Министерският съвет е получил 81 предложения от отделните министерства и 160 от областните администрации след съгласуване с общините. Днес са внесени общо 88 мерки. Предстои на следващо заседание на МС да бъдат предложени още около 40 в областта на строителството.

Ефектът от изпълнението на мерките ще бъде отпадане или преминаване в регистрационни на 13 режима. Ще бъдат намалени сроковете по 14 режима и таксите по 9 режима. Документите ще станат по-малко по 34 режима, за пет ще се разширят каналите за достъп до услуги, по 14 процедурата ще бъде опростена.

Предстои мерките да бъдат публикувани на сайта на Министерския съвет и да се направи междуведомствено съгласуване по тях.

Предвижда се още при процедурата за издаванe на винетни стикери за хора с увреждания да отпадне необходимостта от повече от едно посещение в дирекция "Социално подпомагане", като се създава възможност за получаване по пощата. 150 000 души на година ще се възползват от това облекчение, обясни Бобева. Тя съобщи още, че редица такси в системата на Министерството на транспорта се намаляват неколкократно.

Бобева очаква отпор по някои от предложенията. "Отпадането на режим и такса засяга някого и този някой, разбира се, ще се противопостави", посочи тя.

Вицепремиерът уточни, че всяка мярка е придружена с аргументи в три посоки – дали тя е свързана с европейски регулации, които няма как да се премахнат, има ли такива практики в държавите в ЕС и най-вече какъв е ефектът от нея. Част от мерките ще бъдат внесени за обсъждане в парламента, а останалите, за които се изисква само решение на правителството, ще влязат в сила след приемането им.

Кабинетът намалява и таксите, които събират музеите и националната библиотека. Бобева даде пример, че се плащат големи такси при представяне на картини в чужбина. Радикално ги намаляваме, за да може и в чужбина да се радват на прекрасните картини на нашите художници, допълни тя.

Правителството не се е отказало от въвеждането на семейното подоходно облагане. По темата Бобева заяви, че управляващите са предложили въвеждането му в края на мандата, защото преди това има много реформи, които трябва да бъдат извършени.

"Не знам дали ще успеем да го направим, но не сме се отказали", коментира вицепремиерът.

 

Източник: dnes,bg