Рисковете, заради които си струва да имате сключена застраховка Каско

ПУБЛИКУВАНО НА: 17 юли 2023
Рисковете, заради които си струва да имате сключена застраховка Каско image

Автокаско е доброволна застраховка. Чрез нея вашият автомобил е защитен от много на брой рискове - пътно-транспортно произшествия, природно бедствия, умишлени злонамерени действия на трети лица и много други.

Причинени щети върху автомобила със сигурност могат да донесат неприятности и да повлияят неблагоприятно, както на вашия джоб, така и на настроението ви. Една от основните ползи, които автокаско дава, е спестяването на средства при настъпване на различни събития. Този вид застраховка ви дава възможността срещу значително малка сума, в сравнение с цената на вашия автомобил, да прехвърлите риска на някой друг - вашия застраховател.  

Щети при пътно - транспортно произшествие

Проблемът с войната по българските пътищата продължава да стои на дневен ред. От началото на 2023 година до м.май са регистрирани 2368 тежки пътнотранспортни произшествия, като за леките ПТП-та, не се води официална статистика. По правило, при настъпил инцидент на пътя, двете страни попълват двустранно констативен протокол или в случай на разногласие между участниците, органите на „Пътна полиция“ съставят протокол. В случай, че вие сте виновната страна, при настъпило произшествие, застраховката “Гражданска отговорност” ще покрие отговорността ви за нанесените вреди. Що се отнася до разходите за отстраняване на щетите по вашия автомобил - те остават изцяло ваша грижа. Това може да бъде спестено, ако имате сключенa полица каско.

Злонамерени действия - вандализъм

Вандалската проява може да бъде под различни форми - надраскване на автомобила ви, нарязване на гумите му, чупене на стъкло или друго злонамерено действие, което причинява материални щети на застрахования. За щастие застраховка автокаско покрива и този вид рискове.

Щети на паркинг

Паркирането в големите градове става все по-трудно. Малко са шофьорите, които биха признали вината си или оставили свои координати, ако блъснат чужд автомобил по невнимание, докато паркират. Когато имате сключена застраховка автокаско, щетите на паркинг също ще ви бъдат покрити, платени или директно отремонтирани в сервиз на застраховател.

4. Кражба на автомобил

Статистика на МВР сочи, че всеки ден у нас се крадат средно по три автомобила. Най-крадените автомобили са тези на възраст около 10 години, а целта е да бъдат разфасовани и продадени на части. Страхът от риска кражба е един от най-честите причини за сключване на застраховка автокаско.

Природни бедствия

Природните бедствия, от които може да предпазите и защитите вашето МПС, са:

  • буря;
  • градушка;
  • наводнение;
  • ураган;
  • други.