Плащаме 7 пъти повече за колите си, отколкото за здраве

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 април 2014
Плащаме 7 пъти повече за колите си, отколкото за здраве image

Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си.

Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите, които българинът прави за бензинов автомобил с мощност 101 к.с., който е в експлоатация от 10-15 години е около 1267 лв. на година.
В тази сума са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки - на стойност около 667 лв., неизбежната смяна на зимни и летни гуми, които излизат около 100 лв., смяната на масла и филтри, които костват на собственика още 100 лв. Ако няма сериозни повреди по автомобила, годишните поддържащи ремонти обикновено са между 300 и 500 лева. В извадката не са включени средства за гориво, които при пробег от 20 000 км годишно са около 5000 лева.

В същото време, по данни на Националния статистически институт за 2012 г., средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година, е 212 лева.

Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително 6 пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за грижа за своето здраве.

„Данните красноречиво показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Профилактиката е лична отговорност и зависи единствено от самите нас. Надяваме се, че тази статистика ще провокира хората да се замислят върху изключителното значение на превенцията", коментира Тодор Воденичаров, ръководител сектор Здравеопазване на Siemens за България, Сърбия и Черна гора. „Всички проучвания показват, че редовната профилактика е водещ фактор за откриването на опасните болести в ранен стадий. Това от своя страна води до тяхното лечение", допълва той.

Изследване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) показва, че миналата година над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари, в сравнение с 2012 г. За миналата година броят им е бил 3 546 855.

В процеса на събиране на данните, компанията установи и един любопитен факт. Българинът е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил, като влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед - наличието на полица от валидна застраховка „Гражданска отговорност", както и на документ за платен данък върху превозното средство, дължим към деня на извършването на периодичния преглед на ППС (като заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство). Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ. В същото време той намира безброй извинения, за да не отиде веднъж годишно на медицински преглед, въпреки че е длъжен да го направи.

„Необходимо е всички да работим за подобряване на здравната култура на българина и върху неговото съзнание. Всички трябва да разберем колко е важно да полагаме грижи и да изпълняваме ангажимента си към своето здраве, поне равни на тези за своя автомобил", смята Тодор Воденичаров.

 

Източник - news.bg