По-скъпа застраховка за крайдунавските коли

ПУБЛИКУВАНО НА: 21 август 2013
По-скъпа застраховка за крайдунавските коли image

Шофьорите, които карат леки коли в крайдунавските градове, ще плащат повече за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" (ГО) заради т. нар. румънски застраховки.
Поскъпването е различно в зависимост от обема на двигателя на автомобила и варира между 24 и 35 лв . Това става ясно от тарифите на застрахователните компании, публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщава в. "Монитор".
Водачите на превозни средства от Видин, Силистра и Русе плащат от началото на август 287 лв. за задължителната полица. Това се отнася за коли с обем на двигателя до 1300 куб. см, без включен сертификат "Зелена карта", пише в тарифата на водеща застрахователна компания. В началото на годината застраховката е струвала 264 лв. Това е поскъпване с 8,7%.

Увеличение на цените има и при по-мощните коли. Застраховката за автомобили с обем на двигателя между 1300 и 1600 кубика поскъпва с близо 13% до 305 лв. На практика това означава, че шофьорите от крайдунавските градове вече плащат с 35 лв. повече.
Поскъпването за превозните средства с обем на двигателя до 1800 куб. см е с 24 лв. "Гражданска отговорност" за такива коли вече е 307 лв., пише в тарифата на компанията.

Поскъпването на "Гражданска отговорност" конкретно за тези региони се дължи на проблемите с т. нар. румънски застраховки, обясни главният изпълнителен директор на дружеството. Той припомни, че традиционно в тези градове полицата струва повече, защото колите с български регистрационни номера и застраховани у нас масово се карат от водачи в Румъния. Така рискът е по-голям, а и при инциденти обезщетенията са по-солени.

През летните месеци обаче повечето дружества са понижили цените по задължителната застраховка. Например една от водещите компании предлага по-евтина "Гражданска отговорност" за автомобили, които се управляват не само в България, но и на територията на ЕС.
От юли цената на полицата за шофьори от 31 г. до 40 г., които карат коли с обем на двигателя между 1500 и 1600 кубика, е 264 лв. В началото на годината полицата е струвала 291 лв.

При повечето компании обаче поевтиняването е по-малко и се отнася предимно за малките градове на страната, става ясно от тарифите на дружествата.

Източник: dir.bg