Помощ при пътуване – сключване на медицинска застраховка или изваждане на европейска здравна карта

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 октомври 2016
Помощ при пътуване – сключване на медицинска застраховка или изваждане на европейска здравна карта image

Никой не иска да мисли за евентуалните здравни проблеми, които могат да настъпят по време на пътуване или командировка. Това, че ги игнорираме обаче далеч не означава, че те не могат да ни се случат. И въпреки, че отдаваме своята искрена почит на старите безотказни методи като чукане на дърво и завъртане три пъти на ляв крак преди тръгване, ви съветваме да се подсигурите и по по-рационален начин.

Обикновено, когато човек започне да търси информация за възможностите, които има за своето здравно застраховане в чужбина, попада на два варианта - медицинска туристическа застраховка и европейска здравна карта. Истината е, че както едната, така и другата има своите недостатъци и предимства. За това преди да вземете решение е хубаво да се запознаете отблизо с техните специфики.

Европейска здравна карта

Покритие

Европейската здравна карта дава на пътуващия в Европа покритие за медицински грижи, които са възникнали неочаквано и за които е нужна неотложна помощ - тоест, само тогава, когато се прецени, че състоянието на пациента е тежко и лекуването му не може да почака до връщането му в България. А каква точно ще бъде предоставената помощ се преценява от лекаря в държавата, в която болният се намира в момента.

Разходи

Разходите по лечението зависят изцяло от законите на съответната държава, в която то се провежда. Или с други думи - ако медицинската помощ там не се заплаща, то притежателят на ЕЗК също може да се възползва от безплатно лекуване. В случай обаче, че местната здравна система изисква някакво заплащане или определена потребителска такса, то пациентът трябва сам да си я плати на място, а след завръщането си в България да представи фактурите за възстановяване на разходите.

Кой има право на ЕЗК?

Право да си извади европейска здравна карта има всяко лице, което внася здравни осигуровки и те са непрекъснати.

Срок

1 година

Цена

Европейската здравна карта се издава безплатно, но може да бъде получена само от определени места в по-големите градове в страната.

Медицинска застраховка

Покритие

За разлика от ЕЗК медицинската застраховка за чужбина се сключва за цял свят и осигурява покритие на всички медицински разходи.. При какви точно събития важи полицата изрично предварително се упоменава в нея, като най-често тя включва спешна медицинска и стоматологична помощ и репариране, но могат да се впишат още покрития като кражба на личен багаж, загуба на трудоспособност, смърт и др.

Разходи

Застрахователното дружество покрива абсолютно всички разходи до определена, предварително известна сума. Много дружества имат и услуга "асистанс" - компания партньор в съответната страна, която поема лечението на клиента и към която той трябва да се обърне при нужда, за да го насочи и да му съдейства. В този случай пациентът не трябва сам да търси лечебно заведение и лекар и да мисли за пари и заплащане, а компанията асистанс прави това вместо него и след това се свързва със застрахователното дружество в България, за да покрият разходите.

Кой може да сключи медицинска застраховка?

Могат да се застраховат всички български и чуждестранни граждани. Повечето дружества предлагат и варианти за колективни и семейни застраховки.

Срок

По желание на клиента медицинската застраховка може да бъде сключена за срок то 1 ден до 1 година.

Цена

Сумата на застраховката може да варира в зависимост от събитията, които покрива, от броя на хората, които искат да се застраховат, от периода на застраховане и от страната, която ще бъде посещавана.