При забрана на разсроченото плащане обхватът на "Гражданска отговорност" може да падне

ПУБЛИКУВАНО НА: 29 юли 2013
При забрана на разсроченото плащане обхватът на

Цената на автомобилната застраховка „Гражданска отговорност“ е ниска, ако не вземаме предвид покупателната способност на населението и се абстрахираме от икономическото състояние на страната. Ако обаче се съобразим с тези фактори, цената е що-годе прилична. Всички знаем обаче, че тя плавно се покачва. Това обяви в интервю за Insmarket.bg Орлин Пенев, председател на Управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ).

По дистутирания напоследък въпрос за еднократното или разсроченото плащане на застраховката, Пенев предупреди, че ако се забрани разсроченото плащане, обхватът по застраховката може и да падне. В момента той е около 85-86%, при изискване от минимум 90 на сто. Пенев каза, че в страни като Германия обхватът е 99% и застрахователите са притеснени от това, че 1% от автомобилите нямат застраховка.

Като основен проблем пред българския застрахователен пазар Пенев посочи факта, че моторното застраховане държи 73% от бизнеса. Опасност за пазара би създало и драстичното намаляване цената на застраховката. „Аз мисля обаче, че изискванията за поддържане на адекватни резерви спират такива желания“, посочи още Пенев.

Източник: Econ.bg