Проданов: Очаквам 10% поскъпване на Гражданска отговорност

ПУБЛИКУВАНО НА: 22 август 2013
Проданов: Очаквам 10% поскъпване на Гражданска отговорност image

Около 10% поскъпване на „Гражданската отговорност" могат да очакват шофьорите, на които им предстои подновяване на полицата. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Булинс Стоян Проданов.
По думите му все повече нарастват щетите, изплащани в чужбина, което се отразява и върху цената на полицата. През 2014 г. можем да станем свидетели и на бонус – малус системата, която ще позволи водачите без нарушения и инциденти на пътя да плащат по-евтина полица, смята Стоян Проданов.
И все пак цените, към които ще се стреми полицата Гражданска отговорност в средносрочен и дългосрочен план, са доста по-високи. „Поради това, че благосъстоянието на хората в страната е по-ниско, застрахователните компании не можем да си позволим да определим премии, които са по-адекватни на все по-нарастващите щети. Моята прогноза е, че ще продължи тенденцията от последните четири-пет години", каза Проданов.
През последните години трендът е за повишение на цените с над 10 на сто на годишна база, но през настоящата година този тренд се губи и в края й вероятно ще сме свидетели на повишение средно около и под 10 на сто за годината. Според Проданов, докато преди години само румънците, живеещи в близост до границата с България, са регистрирали колите си у нас заради по-евтините застраховки, сега го правят хора от цялата страна.
Все по-голям проблем за застрахователите се оказват щетите, изплащани в чужбина, потвърди и зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев. Именно затова и нарастващият обхват на застраховката няма да се отрази положително и върху цената й. Към 20 август обхватът на задължителната застраховка е 86% от регистрираните превозни средства, а към края на 72 на сто. За страната ни е важно да постигне обхват от минимум 90% заради зелените карти за шофьорите.

Източник: http://insurance.profit.bg