Тринайсет кандидати за ремонт на улици и булеварди в София

ПУБЛИКУВАНО НА: 22 август 2013
Тринайсет кандидати за ремонт на улици и булеварди в София image

Обновяването на няколко водещи улици в София ще струва около 8.3 млн. лв. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на тринадесетте кандидати днес. Става дума за ремонт на ул. "Г. С. Раковски" - между бул. "Дондуков" и ул. "Козлодуй" (без кръстовището с бул. "Сливница"), както и части на булевардите "Арсеналски", "Никола Мушанов", "Овча купел", ул. "Проф. Иван Странски" и ул. "Академик Стефан Младенов".

Обществената поръчка беше разделена на четири обособени позиции, като всяко обединение или компания имаше право да кандидатсва само за една от тях. За реконструкцията на булевардите "Никола Мушанов" и "Овча купел" най-ниска цена предложи обединението между "Щрабаг" и "Виа план", като компаниите получиха и най-висока оценка за срок и технически показатели спрямо останалите две фирми. Това най-вероятно гарантира спечелването на поръчката на консорциума, тъй като оценката за избор на изпълнител ще сe формира главно от предложената цена с тежест 60 точки. Останалите критерии са за техническото предложение с 35 точки и срок за изпълнение - 5 точки.

Освен тази позиция австрийският собственик на"Щрабаг" - Strabag AG, също води в надпреварата за ремонта на улиците "Проф. Иван Странски" и ул. "Академик Стефан Младенов". Компанията участва самостоятелно, но този път ще се надпреварва с още две обединения, в които влизат "Трейс груп холд" и "ГБС Инфраструктурно строителство", тъй като те също са оферирали ниски цени. За обновяването на бул. "Арсеналски" състезанието ще бъде главно между два консорциуми, в които влизат - "ПСТ Холдинг" и "ДЛВ". И двете обединения предложиха приблизително еднакви цени, но това на "ПСТ Холдинг" получи най-високи оценки сред участниците. Последната позиция за реконструкцията на ул. "Г.С. Раковски" получи две оферти, като за тази на "Пътища и съоръжения" - "Геотехмин" е по-ниска, а комисията я е оценила с почти максимален брой точки.

Все още няма становище за оценките на столичната администрация, като през следващите седмици се очаква местната управа да оповести изпълнителя на обекта. След това има двуседмичен срок за
обжалване, преди да бъде подписан договорът.

Поръчката предвижда изцяло подмяна на пътната настилка, ремонт на отводняването и заздравяване на уличната основа, където това е необходимо. Същевременно с това обновяването ще обхване пренареждане и подмяна на бордюрите, ремонт на тротоарите и уличното осветление, като според документацията ще бъдат изградени и джобове за контейнери за смет.

Източник: capital.bg