Проект на сграда, наподобяваща пясъчни дюни представи Заха Хадид

ПУБЛИКУВАНО НА: 22 декември 2014
Проект на сграда, наподобяваща пясъчни дюни представи Заха Хадид image

Предварителни детайли около планираната нова централа на Bee'ah, близкоизточна компания за управление на отпадъци, бяха разкрити от Zaha Hadid Architects (ZHA). Новата централа ще използва единствено енергия от възобновяеми източници и ще служи като образователен център за промотиране на добрите природозащитини практики в района. Очаква се, разположената на 90 000 кв. м. в Шарджа, Обединени Арабски Емирства централа на Bee’ah да е с площ 7 000 кв. м и да използва местния бриз за природна вентилация.

Още първите снимки на централата разкриват познатият стил на преливащи форми на Хадиди, който пасва добре на заобикалящия пейзаж. Във формата на няколко големи футуристични пясъчни дюни, самата  централата се издига на височина от 18 м. Сградата също така разполага с голям двор, който от ZHA оприличават на пустинен оазис.

Любопитен факт е, че новата централа ще разполага с подвижна фасада, която ще позволява пропускането на въздух в сградата през по-хладните месеци.

Много интересна подробност около новото съоражение е също така, че значителна част от сградата ще бъде построена от материали, събрани от местни строителни отпадъци.

Все още не са обявени официално кога ще бъде завършена централата, както и бюджета за изпълнение на проекта.

Повече снимки може да видите тук: http://profit.bg/news/Zaha-Hadid-s-proekt-za-sgrada,-napodobyavashta-pyasuchni-dyuni/nid-132732.html

Източник: profit.bg