Пускат 4-ти километър на 20 август

ПУБЛИКУВАНО НА: 12 август 2014
Пускат 4-ти километър на 20 август image

На 20 август ще бъде отпушено движението по едно от най-натоварените трасета в столицата – моста на 4-ти км на бул. „Цариградско шосе”. Това обеща вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на трасето.

Майсторите обаче ще продължат да работят от Окръжна болница до разклона за летището. Така задръстването ще продължи да пили нервите на шофьорите до 15 септември, когато трябва да приключи изцяло ремонтът на „Цариградско шосе”, пише вестник "Монитор".

„След този срок ще продължат само работите по локалните платна на булеварда”, категорична е Фандъкова. През тази седмица е започнал и ремонтът на подлеза при Окръжна болница, където е предвиден и асансьор за инвалиди.

Обновяването на „Цариградско шосе” струва на общината 10 млн. лв. Освен това булевардът ще бъде осветен от нови енергоспестяващи лампи. Подмяната на старите ще се прави с 6.5 млн. лв., като финансирането е от международния фонд „Козлодуй”.

С парите в следващата една година ще се сменят и крушките в „Дружба 1 и 2", широкия център и гр. Банкя, обясни вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Общо 8799 лампи по улиците ще работят на енергоспестяващ режим, което ще намали разходите за ток и поддръжка с около 1 млн. лв. годишно.

Проектът включва и подмяна на електротаблата, а в тях ще се поставят датчици, които ще подават сигнал до контролен център. Това ще позволи лампите да се включват автоматично, в случай на мъгла или облаци през деня.

Късно през нощта пък, за да се пести ток, системата ще намалява силата на осветлението. Контролният център ще отчита и кражбата на ток. Автоматично ще се подава сигнал при авария и по този начин ще се знае точно коя лампа не свети.

До края на месеца ще бъдат пуснати и първите 20 луксозни автобуса. Те са част от 126-те возила, които трябва да сменят изпочупените и раздрънкани икаруси. „Автобусите са оборудвани с най-модерната за момента техника, отговарят на всички европейски екологични норми и на изискванията за достъпност”, похвали се Христов.

Сред екстрите са климатици, газови двигатели и система за звуково оповестяване на спирки.

Източник: profit.bg