Северна Европа се готви за мощна буря

ПУБЛИКУВАНО НА: 05 декември 2013
Северна Европа се готви за мощна буря image

Северна Европа се готви за силна буря, която се очаква да доведе до сериозни нарушения на трафика на превозни средства, както и до наводнения, обилни снеговалежи и покачване на нивото на Северно море, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенции.

Британската метеорологична служба посочва, че на места в страната ветровете могат да достигнат скорост от 145 километра в час, като най-тежко ще е положението в северна и западна Шотландия. Там се очакват и наводнения и хората трябва да бъдат подготвени за проблеми в трафика по крайбрежните зони. Северна Германия също се готви за буреносни ветрове със скорост от над 140 километра в час. Очаква се те да връхлетят страната днес и да продължат и утре. Бурята, която ще доведе до проливни дъждове и обилни снеговалежи, ще донесе и арктически температури в страната.

Очаква се най-тежко да бъде засегнат Хамбург. Там летището вече предупреди пътниците за евентуални закъснения и отмяна на полетите. Подобна буря в Хамбург през 1962 г. отне живота на 315 души, припомня агенцията.

Бурята ще засегне и западна Дания. Трафикът на влаковете ще бъде ограничен.

Западна и южна Норвегия също се готвят за стихията. За днес са прогнозирани силни ветрове и в южните и югозападните части на Швеция. На обед за 26 часа ще бъде спряно движението на регионалните влакове заради стихията. Ще бъдат анулирани и фериботите между Швеция и Полша и между Швеция и датския остров Бьорнхолм.

В очакване на бурята са и части на Белгия, Франция и Холандия.

В Северно море водите може да се покачат до рекордно ниво за последните 30 години. Според компютърни симулации вълните може да достигнат 6,1 метра.

Източник: manager.bg