Шестмесечна Гражданска отговорност за мотори, кемпери и каравани, предлага РБ

ПУБЛИКУВАНО НА: 05 април 2016
Шестмесечна Гражданска отговорност за мотори, кемпери и каравани, предлага РБ image

Да се въведе шестмесечна застраховка Гражданска отговорност за мотори, кемпери и каравани, предложиха депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров, Иван Иванов, Вили Лилков и Гроздан Караджов, внасяйки промени в Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и в Кодекса за застраховането.

Те предлагат още да има по-дълъг срок за дерегистрация на сезонно ползваните моторни превозни средства, които не са си подновили Гражданската отговорност. Според сега действащия закон автомобилите се спират от движение веднага щом застраховката изтече и  не бъде подновена. Реформаторите искат при сезонните МПС това да се случва, ако не си подновят застраховката до началото на летния сезон – 1 май.

Аргументът е, че моторите и кемперите се използват масово през летния сезон, а в останалото време плащат услуга, която не използват половин година.

Предлаганите помени по никакъв начин не освобождават ползвателите на превозни средства за сезонно ползване от задължението да имат сключена валидна застраховка Гражданска отговорност във всеки момент, в който се движат по пътищата на страната, в това число и извън летния сезон, пишат в своите мотиви реформаторите.

Проблемът за този тип превозни средства дойде с приемането на Кодекса за застраховането в края на 2015 г. В него беше въведено правилото, при липса или неподновяване на задължителната застраховка Гражданска отговорност, на съответното превозно средство да бъде прекратявана регистрацията, посочват от Блока.

По инициатива на същите народни представители тогава беше записан допълнителен текст, който предвижда освен автоматична дерегистрация при неплатена застраховка, да има и автоматична регистрация, щом тя бъде платена. Въпреки това се оказва, че към момента МВР не може безпроблемно да възстановява регистрацията автоматично и на собствениците често се налага да отидат лично в КАТ, за да се случи това, посочиха депутатите.

Във връзка с предлаганите от тях промени, народните представители инициират още срещи с представители на мото организации и заинтересовани лица.